Aktuelt billede viser den 50 år gamle færge fra Rudkøbing-Marstal i Gabon i Vestafrika

Nogle færger med aner til Det Sydfynske Øhav bare sejler og sejler, selvom de forlængst har forladt de lokale farvande. En af dem er den gamle Rudkøbing Vemmenæs/Siø-færge, m/f Vemmenæs. Mere end 60 år gammel er den stadig i drift som m/f Nakkehage på Hundested-Rørvig.

Knap så gammel men til gengæld meget længere væk fra det sydfynske farvand er færgen, der i mere end 30 år betjente ruten Rudkøbing-Marstal. Navnet var det samme som den ene af de nuværende tvillingefærger på Svendborg-Ærøskøbing, m/f Marstal. Den gamle m/f Marstal sejlede på ruten mellem Langeland og Ærø indtil den nye, dengang hvide, m/f Marstal blev indsat i maj 1999. Herefter blev den gamle Marstal lagt op i havnen i sin hjemby og fik med en hurtig hvid malerkost navneforandring til m/f Marstalfærgen.

Efter oplæggertiden på Ærø blev m/f Marstalfærgen solgt til et rederi i Angola, Vestafrika. Her fik den sit gamle navn Marstal tilbage.

50 år gammel sejler færgen endnu. Det bekræftes af denne artikels billede, som via en færgekontakt lagde til i Faa.dk's indbakke forleden. Billedet er taget af en hollandsk sømand, maskinchef Bas Saenen på specialskibet Willem van Oranje, den 1. januar i år. Han oplyser, at den tidligere Ærø-færge lå for anker i Libreville i den vestafrikanske stat Gabon.

Vi kan tilføje, at færgen i sine første år i Afrika fremstod malet omtrent som den var i sin tid mellem Ærø og Langeland. Det er ikke oplyst, om færgen har skiftet navn fra Marstal, men nu er der malet "Ness" på skibssiden. Navnet Marstal, der tidligere stod på både skorsten og skibsside er væk.

Færgen blev bygget i Norge til Sydfyenske Dampskibsselskab i 1965. Dengang afløste den Sydfyenskes m/f A.L.B. og m/f Egeskov, der også betjente Strynø i trekantsejlads.

Sydfyenske solgte i 1975 m/f Marstal til det lokale kommanditselskab Marstalfærgen. Senere indgik den som charterfærge i det fælleskommunale Ærø-rederi. 34 år nåede m/f Marstal på Rudkøbing-Marstal.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".