Rejsende til og fra Ærø klager over, at misbrugere ryger og drikker i et venteskur på Svendborg Havn. Skuret er forbeholdt rejsende til og fra Ærø

I Ærøskøbing og Svendborg kan rejsende til og fra Ærø søge ly i venteskure på de to havne.

Men hvor venteskuret i Ærøskøbing ofte står tomt hen om morgenen, er situationen anderledes i Svendborg. Her mødes en klike af socialt udsatte hver morgen for at være sammen og for at drikke.

For to uger siden førte det til debat på Facebooksiden Oplev mit Ærø, hvor flere brugere af det sociale medie kritiserer de uønskede brugere af færgeskuret i Svendborg, mens andre forsvarer dem.

Ifølge Keld Møller, færgedirektør på Ærø, er det ikke nyt, at det venteskur på Svendborg Havn, som er forbeholdt rejsende til og fra Ærø bliver brugt som varmestue.

Både havnens personale, hans egne folk og politiet har jævnligt forsøgt at komme problemet til livs, oplyser han.

- Det er kedeligt. Nogle af vores kunder har oplevet at blive talt grimt til, hvis de bad om, at der ikke blev røget i skuret. Havnens personale i Svendborg og politiet har forsøgt at gøre noget ved problemet, og nogle gange har mit eget personale også bedt folk om at forlade skuret, siger han.

Udvalgsformand: Vi må finde en løsning

Hanne Ringgaard Møller (R) er formand for social- og sundhedsudvalget i Svendborg Kommune. Hun vil gerne finde en løsning, der kan tilgodese alle parter.

- Vi må finde ud af at håndtere problemet til fordel for de færgerejsende og ikke mindst den gruppe, der føler, den ikke har noget sted at være.

- Godt nok er det en lille gruppe, men det er vores ansvar, at de har det så godt som muligt, siger hun og lægger op til dialog med den gruppe, der bruger færgeskuret som varmestue.

Ønsker ikke at genere nogen

På baggrund af debatten på Facebook har Fyns Amts Avis' redaktion lagt vejen forbi de færgerejsendes venteskur på Svendborg Havn.

Her mødte vi blandt andre 53-årige Tommy, som lever et venligt "god morgen", da han træder ind i skuret klokken 8.15 torsdag morgen.

Han indvilliger i at deltage i et interview.

- Jeg er ked af, hvis folk er vrede over, vi bruger skuret, men hvor skal vi ellers gå hen? Jeg får lyst til at deltage i debatten, siger Tommy afdæmpet afdæmpet.

- Kan du forstå, at I gør nogle folk utrygge?

- Hr. og fru Danmark skulle prøve at sætte sig ind i, hvorfor jeg drikker. Jeg har kun min mor tilbage. Hun har ikke lang tid igen. Resten af min familie har slået hånden af mig, fordi jeg er kriminel. Jeg har kun dem, jeg mødes med hernede. Vi er her nogle timer, og så går vi igen, siger han.

Indtil sidste sommer kunne Tommy og hans venner opholde sig i en skurvogn på Frederiksøen.

Værestedet hed Doggen. Det brændte ned i juni 2015.

Til fælles har de uønskede gæster venteskuret i Svendborg, som FAA har talt med, at de efterlyser en erstatning for Doggen.

Læs hele reportagen fra venteskuret i Fyns Amts Avis og på Mitfyn.dk lørdag.