Milde vintre og øgede mængder nedbør koster dyrt på Ærø, hvor landbrugsjorden nogle steder må opgives.

Ifølge DMI er det generelt blevet mere vådt, og Ærø er ingen undtagelse.

Her har øgede mængder nedbør denne vinter sat øen under vand. Det rammer blandt andre landmand Jens Toft Madsen, der mister udbytte til vejret.

- Omkring syv hektar af min jord står under vand. Hvis det går helt galt i år, vil det koste mig omkring 56.000 kroner i tabt udbytte og ekstraomkostninger på de arealer, der kan sås om, siger han om sine 100 hektarer agerjord.

Rammer også fuglelivet i beskyttet område

Ifølge DMI er der siden november 356 millimeter nedbør på Fyn.

Det normale er 211 millimeter, og den udvikling koster ikke kun afgrøder på Ærø.

Også fuglelivet vil tage skade, vurderer landmand, Flemming Kristensen i den anden ende af øen.

Han er kvægavler og har sine køer gående på Gråsten Nor ved Marstal. Under normale omstændigheder lukker han dyrene på græs den 1. maj, men ikke i år.

- Jeg regner først med at lukke dem ud omkring 1. juni. Hvad det kommer til at koste i ekstra foder, tør jeg ikke spå om, men fuglelivet tager skade, siger han og uddyber:

- Det er et særligt beskyttet område, som skal afgræsses af hensyn til fuglelivet. Når der ikke går kvæg, fordi området står under vand, vil fugle som viben ikke vende tilbage, og trækfugle, der lever at larver i koklatter, vil gå udenom, siger han.

- Kommunen har også en udfordring

Ifølge Anders Christiansen, der er konsulent hos rådgivningsfirmaet Centrovice, skyldes en del af problemet, at kommunerne ikke er gode nok til at sørge for, at vand fra markerne kan afledes.

Formand for erhvervs, teknik- og havneudlavget på Ærø mener, at kommunen gør, hvad den kan, men også at der kan gøres mere.

- Ærø Vand skifter kloakledninger ud hvert eneste år, og de bliver dimensioneret efter de øgede mængder vand. Men vi er ikke i mål.

- Vi er helt klar over problemerne. Men som det ser ud nu, har kommunen heller ikke råd. Vi har også en udfordring, siger Lennart Mogensen.


Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis tirsdag.

Mere om emnet

Se alle

Ny lov hæmmer kampen mod oversvømmelser og skybrud

Danmark er ved at blive oversvømmet

12
Oversvømmelser: Vandlaug kritiserer kommunen

Oversvømmelser: Vandlaug kritiserer kommunen