Regeringen har fra 2016 afsat en milliard til ældreområdet. Men kommunerne skal vedtage en værdighedspolitik for at få del i pengene. Det arbejde er så småt ved at gå i gang på Ærø, men hvordan skal pengene bruges?

Det spørgsmål og ikke mindst udformningen af en lokal værdighedspolitik bliver ifølge ældre- og sundhedschef på Ærø, Marianne Møller, i første omgang behandlet politisk på næste møde i kultur- og socialudvalget i februar.

- Som andre kommuner har gjort, kan vi nok ikke nå at holde stormøder eller workshops, hvor borgerne også bliver inddraget. Men borgerne skal også høres, siger hun og tilføjer, at der skal tages stilling til områder som blandt andet livskvalitet, mad og ernæring og en værdig død.

Spørger man Alzheimerforeningen, er der dog ingen tvivl om, hvordan pengene skal bruges:

- Brug dem på de demente

Ærø kan, hvis kommunen inden den 1. juli i år får vedtaget en værdighedspolitik, hente 2.088.000 kroner hjem til ældreområdet, og de bør bruges på at ansætte mere personale til afdelinger med demente, mener Alzheimerforeningen.

Foreningen har skrevet ud til alle 98 borgmestre i Danmark for at gøre opmærksom på dette ønske. Sideløbende kører foreningen en kampagne for at sætte fokus på underbemanding på plejecentre for demente.

- Vi foreslår, at kommunerne bruger deres andel af ”værdighedsmilliarden” til at ansætte mere personale på plejehjemmene,” skriver foreningen i sin henvendelse til blandt andre Ærø Kommune.

- Vi gør det godt, men kan blive bedre

Social- og sundhedsassistent ved Demenscenter Søkilden i Ærøskøbing, Pia Susanne, mener, at Søkilden er godt bemandet, og at personalet er i stand til at tage ordentligt vare på centrets 32 faste beboere.

Men demensområdet kan styrkes ved at ansætte mere personale, mener hun.

- Vi har en god normering og god kvalitet. Hvis en af vores beboere flytter en aktivitet fra om dagen til om aftenen, kan vi ændre vagtplanen. Den smidighed skulle gerne bevares og udbygges. Det kan lade sig gøre med midler fra velfærdsmilliarden, siger hun og tilføjer, at efteruddannelse og indsigt også bør være fokuspunkter.

Har du et forslag?

Ærø Seniorråd, som er talerør for de ældre på øen, har endnu ikke taget officiel stilling til, hvordan de godt to millioner kroner kan og bør bruges på Ærø, oplyser rådets formand Lilly Christensen og tilføjer, at rådet skal drøfte sagen i februar.

Det samme skal kultur- og socialudvalget på Ærø, som, når der foreligger er udkast, skal sende det i høring.

Herefter skal forslaget tilbage til politikerne og vedtages

Den proces går i gang i februar, men Fyns Amts Avis vil gerne på forhånd hjælpe de ældre og deres pårørende med at blive hørt.

Så har du som ældre på Ærø eller pårørende til ældre et forslag, er du velkommen til at sende det til vores Ærøredaktion på aeroe@faa.dk

Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis lørdag

Mere om emnet

Se alle
1
Ældreplejen på Ærø: Mangler kvalficerede hænder

Ældreplejen på Ærø: Mangler kvalficerede hænder

2
Erindringer og glæde: Vækkes til live på dansegulvet

Erindringer og glæde: Vækkes til live på dansegulvet