Psykiatrileder på Ærø: Det kræver noget af personalet at skabe tryghed for de psykisk syge

Der er udsigt til færre personaletimer på bostøttecentret Reberbanen. Ifølge lederen af Handicap og psykiatri skal beboerne bruge værestedet Skibet i Ærøskøbing. Foto: Anders C. Østerby

Psykiatrileder på Ærø: Det kræver noget af personalet at skabe tryghed for de psykisk syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge lederen af Handicap og psykiatri i Ærø Kommune, Jørgen Knudsen, er det personalets opgave at skabe den fornødne tryghed for borgerne, trods bebudede nedskæringer i antallet af timer, hvor der er personale til stede på bostøttecentrene.

Ærø: Planen om, at der fremover skal være personale til stede væsentligt færre timer på kommunens bostøttecentre for psykisk udfordrede, Reberbanen og Østersøen, har vakt stor kritik fra ansatte og beboere, som frygter større social isolation og risiko for flere indlæggelser. Men planen skyldes blandt andet, at der er truffet en beslutning om, at kommunens aktivitetstilbud ikke længere skal foregå på Reberbanen, men i højere grad på værestedet Skibet i Ærøskøbing, og derfor flyttes der personaletimer fra blandt andet Reberbanen til Skibet.

Det forklarer Jørgen Knudsen, som er leder af Handicap og psykiatri i Ærø Kommune.

- Vi har etableret Skibet, fordi det har vist sig, at det at have aktivitetstilbud i Reberbanen ikke har været supergodt. Det ligger i den ene ende af øen, og når man kommer som udefrakommende, føler de ikke, det er deres rammer. Man kommer ind i en privatsfære. Det er svært for dem, der bor der, og svært for dem, der kommer der.

To beboere på Reberbanen, Janni Grube og Jan Smed, fortalte i avisen fredag, at de ikke har overskud til at tage til Ærøskøbing, og at de frygter at blive overladt til sig selv, når der ikke er nogen social aktivitet hos dem længere. Men ifølge Jørgen Knudsen skal personalet støtte dem i at komme i Skibet.

- Det kommer til at kræve noget af det personale, der er i socialpsykiatrien. De skal styrke beboerne med de muligheder, der er, og hjælpe dem med at komme i Skibet som et aktivitetstilbud. Jeg siger ikke, at alle skal kunne komme der, men det her er for at lave en bedre fordeling for de brugere, der er i hele socialpsykiatrien.

Hvad siger du som leder til medarbejdernes og beboernes frygt for mere isolation og endda flere indlæggelser?

- Jeg kan sagtens høre, hvad de siger, og det kommer til at kræve meget af personalet for at skabe den tryghed, de selvfølgelig har brug for. Al forandring er svær, og selv små ændringer kan for nogle af de her brugere have stor betydning, men der kræver det noget arbejde fra personalet at støtte og hjælpe dem med ikke at have den utryghed.

Foreløbig blev den politiske beslutning onsdag udskudt, og det blev aftalt at holde et møde med ledere og medarbejdere i socialpsykiatrien. Jørgen Knudsen håber på en god dialog, men han mener, at den model, der er lagt op til, "som helhed tilgodeser allerflest af de borgere, som vi har med at gøre."

- Man kan politisk beslutte, om det skal være anderledes, end der er lagt op til. Om der skal flere midler til området, så åbningstiden kan være mere, som beboerne ønsker, kan jeg ikke svare på, og jeg ved heller ikke, om det er det rigtige.

Hvorfor?

- Jeg synes, den model, der er blevet lavet, med de midler, vi har, er en rigtig god løsning. Men kommer der flere midler til området, giver det nogle flere muligheder, men det er et spørgsmål om, hvilket serviceniveau man skal have på det socialpsykiatriske område.

Psykiatrileder på Ærø: Det kræver noget af personalet at skabe tryghed for de psykisk syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce