Professor: 500 euro er langt over bagatelgrænsen for gaver

Kommunaldirektør Allan K. Filtenborg håber, at man med de ny regler for gavemodtagelser har sikret sig mod fremtidige tvivlspørgsmål. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Professor: 500 euro er langt over bagatelgrænsen for gaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To medarbejdere ved Ærø Kommune er ifølge avisens oplysninger blevet sigtet for at have modtaget pengegaver. Penge der angiveligt er gået videre til en fælles personalekasse, hvilket kan vise sig at skubbe sagen over på den rette side af loven.

Ærø: To medarbejdere ved Ærø Kommune er blevet sigtet for at have modtaget gaver i forbindelse med vielser fortaget på Ærø.

Ifølge avisens oplysninger drejer det sig om to pengegaver af hver 500 euro, svarende til sammenlagt omkring 7400 kroner. Penge, der angiveligt er gået videre til en fælles personalekasse.

Sagen har forbindelse til en større dansk-tysk politiaktion, der tidligere på året blev gennemført på Ærø og i Tyskland, hvor et bryllupsbureau blev ransaget, og hvor en tysk statsborger med bopæl på Ærø blev anholdt.

Samtidig har Ærø Kommune netop udsendt helt nye vejledninger til sine medarbejdere, der nøje beskriver, hvordan man som medarbejder skal forholde sig, hvis man modtager gaver i forbindelse med arbejdet.

- Jeg vil ikke udtale mig om den konkrete sag. Jeg har haft rigtig meget dialog med KL (Kommunernes Landsforening, red.), og man vil selvfølgelig gerne stille sig frem og sige noget, men jeg har i sidste ende valgt at stå fast på, at jeg ikke vil udtale mig om sagen. Det kan have den ulempe, at alle mulige rygter florerer, men jeg bliver nødt til at kigge på, at det altså er personer, det her handler om, lyder det fra kommunaldirektør Allan K. Filtenborg.

Præciseringerne af kommunens gaveregler vil kommunaldirektøren dog godt udtale sig om.

- I de nye regler har vi taget afsæt i de regler, KL har lavet sammen med Moderniseringsstyrelsen og regioner. Der forklarer vi indledningsvist, at man som udgangspunkt ikke skal modtage noget, men at der kan være særlige situationer, hvor det nærmest vil virke nærmest æreskrænkende ikke at tage imod. Det, vi så har strammet, og som vi synes er vigtigt, er, at alle gaver skal registreres, så det er muligt for ledelsen at have et overblik.

Hvis man nu som ansat har modtaget penge i stedet for bare en flaske vin eller en æske chokolade, er vi så ikke så langt ude af nogen gråzone, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt man burde sige "nej tak", som man kan komme?

- Jeg vil ikke udtale mig om en konkret sag, men retningslinjerne for gaver skal fortolkes meget bredt. Og de gælder både beløb, chokolade, vin og hvis man er til et arrangement, hvor man måske modtager ting, der ligger ud over det arrangement, man er til, fortæller Allan K. Filtenborg.

Så gavebegrebet kan i de nye retningslinjer også omfatte pengebeløb?

- Der skal man nok være ekstra opmærksom, for penge står ikke specifikt nævnt noget sted i retningslinjerne, fordi gavebegrebet skal forstås meget bredt.

Så gaver KAN også være penge?

- Det vil jeg ikke kommentere på lige nu.

Retningslinjer for gaver
Ærø Kommunes indskærpede regelsæt for, hvornår og hvordan kommunens ansatte må modtage gaver, indeholder blandt andet disse retningslinjer:- Kommunens ansatte bør generelt være meget tilbageholdende med at modtage gaver eller andre fordele i forbindelse med deres arbejde. Der kan være tale om egentlige gaver, deltagelse i arrangementer, kurser, rejser mv. eller andre fordele.

- Retningslinjerne omfatter gaver mm. fra borgere, virksomheder, interesseorganisationer eller andre eksterne parter, men omfatter ikke interne gaver på arbejdspladsen.

- Retningslinjerne er udarbejdet for at sikre korrekte og lovlige afgørelser og mistanke om, at der i den enkelte sag kan være inddraget uvekommende hensyn.

- Det anbefales, at den ansatte i tvivlstilfælde drøfter sagen med sin leder.

- For at skabe gennemsigtighed skal modtagelse af gaver registreres på en oversigt i afdelingen, som indeholder oplysninger om gavens indhold, hvem der har givet gaven og hvem der har modtaget gaven. (...) Taknemlighedsgaver registreres dog ikke.

Kilde: Ærø Kommune
Professor i forvaltningsret ved Aalborg Univesitet, Sten Bønsing, mener umiddelbart at 500 euro i pengegaver ligger langt over det tilladelige for en kommunalt ansat at modtage. Foto: Aalborg Universitet
Professor i forvaltningsret ved Aalborg Univesitet, Sten Bønsing, mener umiddelbart at 500 euro i pengegaver ligger langt over det tilladelige for en kommunalt ansat at modtage. Foto: Aalborg Universitet

Meget lidt praksis

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing mener umiddelbart, at beløb af den størrelse, der ifølge avisens oplysninger er tale om, ligger langt over grænsen for det tilladelige.

- Skal man tro Finansministeriet, der administrerer de her regler, er der slet ingen bagatelgrænse. Ikke engang en kuglepen kan man modtage. Men det afhænger naturligvis af omstændighederne, som de er givet under. Det eneste, der måske kan tale til deres fordel, er, hvis det virkelig ER gået til den fælles "kaffekasse". Det kan godt skubbe sagen over i den lovlige bunke - om man så må sige. Det kan i hvert fald være et vigtigt element i vurderingen af, om det kan være tilladt, fortæller Stig Bønsing.

- Principielt er det forbudt for enkeltpersoner at modtage gaver, men nok ikke for myndigheder, men det er ikke nogen skudsikker sondring, for der kan også være forhold, hvor det er forbudt for myndigheder. Og så kan det også gøre sig gældende, om "gaven" i realiteten er noget, der er kommet enkeltpersoner til gode.

- Men sagen er, at der er så mange af de her problemstillinger på netop det her område, som vi har så lidt praksis på, at det er svært at udtale sig 100 procent sikkert om det.

Professor: 500 euro er langt over bagatelgrænsen for gaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce