Det sydfynske uddybningsfartøj Jette Saj er 25 meter langt, men nu skal det være syv meter længere. Det arbejde står polske stålarbejdere for, hovedsageligt fordi det er svært af få fat på kvalificeret dansk arbejdskraft.

Video: Skib skæres midt over

Risikerer at miste opgaver til udlandet

Ifølge Poul Sækmose, der er driftsleder ved Marstal Værft og medlem af Svendborg Erhvervsskoles bestyrelse skyldes det, at for få unge vælger at uddanne sig indenfor metalbranchen.

- Tilgangen til metaluddannelserne er dalende, og det er min oplevelse, at mange unge fravælger netop den retning, fordi det ikke er populært. Den tendens vil på sigt kunne medføre, at vi mister opgaver til udlandet, siger Poul Sækmose og vurderer, at billig arbejdskraft i Rusland også er med til at presse de danske værfter.

- Ensrettelsen er enorm

I den modsatte ende af Ærø er leder af Søby Værft Roar Falkenberg også bekymret for fremtiden hvad angår muligheden for at kunne hverve kvalificeret, dansk arbejdskraft.

Det er dog ikke kun metalfagene, der er udfordret, vurderer han.

- Det er et generelt problem, at der ikke bliver udlært håndværkere nok. Som jeg ser det, bliver de erhvervsfaglige uddannelser talt ned rent politisk. Hvis ikke folk vælger en stor, forkromet universitetsuddannelse, er det ikke godt nok. Ensrettelsen er enorm, og det kan skade Danmark på sigt, vurderer Roar Falkenberg.

Video: Sådan forlænger man et skib

- Der er tale om en ond spiral

Henrik Odborg, der er uddannelsesdirektør ved Svendborg Erhvervsskole, er uenig i, at politikerne taler erhvervsuddannelserne ned.

Derimod vurderer han, at fordomme er med til at afholde unge fra at søge ind på erhvervsuddannelserne herunder metalområdet.

- Jeg synes faktisk, at man politisk forsøger at tale erhvervsuddannelserne op. Men vi kan konstatere, at der er begrænset søgning til metalfagene, og det bekymrer os som skole.

- Der er tale om en ond spiral. I den offentlige debat fylder det meget, at der mangler lærepladser. Hvis mor og far hører det, er det ikke underligt, hvis de råder deres børn til at lade være med at søge ind på de erhvervsfaglige skoler, siger Henrik Ordborg.


Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis lørdag

Mere om emnet

Se alle
9
 Gået på grund: Norsk fragtskib er atter trukket fri

Gået på grund: Norsk fragtskib er atter trukket fri

Søby Værft fyrer: EU-udbud koster job på Ærø

Søby Værft fyrer: EU-udbud koster job på Ærø