Det er umuligt at overse Flensborg Søfartsmuseums flotte coastermodel, der er næsten seks meter lang og vejer 400 kilo

En op mod seks meter lang model af en historisk coaster bygget i Marstal er en øjedragende, maritim perle på førstesalen i Flensborgs søfartsmuseum. Coasteren hedder Hanna Suhr, og den løb af stabelen på Marstal Stålskibsværft endnu mens sejlskibe af træ var i overtal. Fx blev den kendte skonnert Fulton søsat i Marstal samme år. Dengang i 1915 fik coasteren navnet Guldborg.

Det 101-årige fragtskib har gennemsejlet en historie med mange ejerskaber og ombygninger. Undervejs er den både blevet forlænget og forhøjet.

I Flensborg var Hanna Suhr indtil 1971 kendt som den ugentlige fragtskibsforbindelse til Hamborg. I lasten lå ofte fx jernplader eller foderstoffer. Nu er denne coaster - eller Kümo som kystmotorskib hedder syd for landegrænsen - ophugget.

Det har taget coasterens mangeårige matros, Günter Wilde, ti år at bygge den imponerende, 400 kilo tunge 1:6-model. Før han sprang ud som supermodelbygger, havde han bygget fire mindre modeller af sit gamle skib.

På museets supermodel fanges øjet af et hav af detaljer - fx en matros siddende for åben dæksdør på skibets "tønde".

Buler og brugsar er detaljer, som normalt ikke findes på udstillede skibsmodeller, men de er taget med på Hanna Suhr. Dermed er supermodellen endnu mere virkelighedstro.

Læs mere på Søsiden i Fyns Amts Avis fredag og på Mitfyn.dk

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".