Nybagte Ærømødre: Må agere varmedunke for deres nyfødte

Det er slut med kuvøser i de ærøske ambulancer. Fra sygehuset til helikopter må en nybagt mor selv agere varmedunk for sit nyfødte barn, som også pakkes ind i tæpper. Det samme gælder i lægehelikopteren.
Foto: Arkivfoto: Jørgen Outzen

Nybagte Ærømødre: Må agere varmedunke for deres nyfødte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmark har afskaffet enhver ambulancetransport med kuvøse fra Ærø Sygehus til en ventende helikopter. Det sker som konsekvens af, at der ikke har været taget højde for behovet, og at eksperter vurderer, at det vil være forsvarligt at transportere for tidligt fødte børn i ambulancer uden kuvøse. Det betyder, at barnet skal varmes med tæpper og ved at ligge på sin mor i ambulancen og helikopter.

Ifølge chefjordemoder ved Odense Universitetshospital, Anette Frederiksen, svarer det til de situationer, hvor en nybagt mor og et for tidligt født barn flyves af øen i forbindelse med hjemmefødler.

- Jeg tænker, at det vigtigste i situationen er at holde barnet varmt, og at det ligger godt og lunt på sin mors mave. Det svarer til en hjemmefødsel, hvor man også ville lægge den nyfødte på sin mors mave, siger hun.

Anette Frederiksen vurderer desuden, at det på Ærø fremover vil være forsvarligt, at en ambulance uden plads til kuvøse, der transporterer et for tidligt født barn fra Ærø Sygehus til en ventende helikopter.

- Transport på Ærø vil foregå over en kort distance med lav hastighed. Det er en helt anden situation, end når en ambulance kører på motorvej over længere afstande, siger hun.

Kritik fra Ærø

Hvorfor overhovedet bruge penge på kuvøser til ambulancetransport andre steder i landet, når den mulighed kan undværes på Ærø?

Sådan spørger en af øens to jordemødre som reaktion på, at Region Syddanmark har indført nye retningslinjer på området.

- Jeg kan ikke forstå beslutningen. I 2012 fik vi ny kuvøse på Ærø. Dengang blev det anset for at være nødvendigt, og det er det så åbenbart ikke længere, siger Tone Nehammer.

Hun forventer dog, at regionen har taget højde for nødvendigheden af babymasker til ambulancernes iltudstyer.

- I forhold til de nye retningslinjer må de have tænkt mobile iltpumper ind, og jeg håber, at ambulancerne er udstyret med babymasker til iltudstyret, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Hansen, der er direktør for ambulancefirmaet Bios.

Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis onsdag.

Nybagte Ærømødre: Må agere varmedunke for deres nyfødte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce