Ny afgørelse i rørstrid: Nu er kendt landmands rørlægning tilladt

Bent Juul Sørensen har - forløbigt i hvert fald - fået tilladelse til den omstridte rørlægning af et vandløb på sin mark. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Ny afgørelse i rørstrid: Nu er kendt landmands rørlægning tilladt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mælkeproducent Bent Juul Sørensen har nu fået tilladelse til den omstridte rørlægning på sin mark. Vandløbet er ikke med på statens liste over beskyttede vandløb, og så er rørlægningen godkendt. Men det er ikke sikkert, sagen slutter her.

Ærø: Den omstridte rørlægning på landmand Bent Juul Sørensens mark er nu ikke længere ulovlig, men tilladt. Det har Ærø Kommune meddelt på sin hjemmeside. Dermed har den langstrakte sag, der begyndte tilbage i 2011, hvor den kendte landmand rørlagde et vandløb uden at have spurgt om lov, fået endnu et foreløbigt punktum.

Tidligere har Bent Juul Sørensen søgt om tilladelse til det rørlagte vandløb to gange og hver gang fået afslag. Nu har han altså fået tilladelse. Lene Strøm Pedersen, som er miljøtekniker i Svendborg Kommune, og som har forberedt sagen på vegne af Ærø Kommune, forklarer, at der er i dag er et nyt grundlag at vurdere det pågældende vandløb på.

Hun forklarer, at det første afslag blev givet ud fra en retningslinje om, at man som udgangspunkt ikke måtte rørlægge et vandløb, fordi "der er noget natur i det her vandløb lige meget hvad", som hun siger. Siden den seneste afgørelse er der dog kommet en ny vandplan, som den nye afgørelse er truffet ud fra.

- Staten har udpeget en række vandløb i Danmark, som skal opnå nogle målsætninger om god økologisk tilstand. Det her vandløb er ikke et af dem. Det vil sige, at der er ikke nogen beskyttelse af vandløbet, forklarer hun.

Ikke direkte beskyttelse

Da der ikke er nogen målsætning og dermed heller ikke nogen direkte beskyttelse af vandløbet, har man i stedet kigget på forholdene for vandgennemstrømningen i vandløbet for at vurdere, om man skulle give tilladelse til rørlægningen. Og forholdene er ikke værre i dag, end hvis vandløbet havde været åbent, forklarer Lene Strøm Pedersen.

- Vi har vurderet, at der kan løbe den sammen mængde vand i det rørlagte, som der kunne i det åbne, siger hun.

Søren Knabe fra Danmarks Sportsfiskerforbund var en af dem, som skrev høringssvar forud for afgørelsen. Her skrev han blandt andet, at der i et åbent vandløb er "en helt anden flora, fauna og biodiversitet end i et lukket, mørkt rør, hvor der ikke kommer lys til." Han har indtil videre ikke nogen kommentarer til afgørelsen, da han ikke har haft tid til at se den. Og i øvrigt skal han også diskutere med forbundet, om man vil klage over afgørelsen, fortæller han.

Også Jan Clausen, formand for Dansk Naturfredningsforening Ærø, udbeder sig betænkningstid. Han forklarer, at han sammen med sit sekretariat skal tage stilling til, om de vil klage over afgørelsen.

Heller ikke hovedpersonen selv, Bent Juul Sørensen, som sidder i kommunalbestyrelsen for Ærøs Fremtid, har nogen kommentarer, før fristen for at klage er udløbet.

Det er Miljø- og Fødevareklagenævnet, der har afgjort sagen, og som man kan klage til. Fristen for at klage er 4. april. Ifølge Lene Strøm Pedersen, Svendborg Kommune, slutter sagen, hvis der ikke kommer nogen klager. Hvis nogle af de klageberettigede vælger at klage, skal den behandles igen.

Ny afgørelse i rørstrid: Nu er kendt landmands rørlægning tilladt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce