Enhedslisten og SF på Ærø går nu til Region Syddanmark med forslag om at opsige lokal aftale

I morgen mødes Region Syddanmarks præhospitale udvalg for igen at drøfte ambulancesituationen på Ærø.

Forud for mødet har SF og Enhedslisten på Ærø sendt en appel til alle regionsrådspolitikere om helt at opsige sin aftale med Bios, der overtog ambulancekørslen den 1. september sidste år.

- Vil vil opfordre Region Syddanmark til at opsige aftalen med Bios og i stedet forhandle en aftale med Ærø Redningskorps eller en anden operatør om varetagelse af driften med to ambulancer med fuldt beredskab, lyder det ærøske opråb.

Samler opbakning lokalt

Afsenderne, Tone Nehammer, formand for SF på Ærø samt Alex Suszkiewicz, kritiserer, at det ikke som tidligere er muligt at bemande to ambulancer, hvis der sker to hændelser på samme tid.

Det har Ærø Redningskorps tidligere gjort 10 til 14 gange om året, men korpset gjorde det uden beregning, og det er har været med til at give et skævt billede af det reelle ambulancebehov på Ærø, mener Tone Nehammer og Alex Suszkiewicz.

Siden årsskiftet har de samlet underskrifter for at overbevise politikerne om, at der er brug for to fulde ambulanceberedskaber på øen. I det forslag ligger dog den udfordring, at der vil være for lidt at lave til 16 reddere.

Men det problem kan løses, vurderer Alex Suszkiewicz. Han og Tone Nehammer anbefaler at skele til Samsø, hvor brandberedskab og ambulancetjeneste hører til under samme tag og ikke som på Ærø, hvor de to funktioner nu er delt mellem det lokale redningskorps og Bios.

- På Samsø har redderne andre opgaver og går ind i andre funktioner. Det vil også være muligt på Ærø, men vi ved ikke, hvad Kurt Hansen (indehaver af Ærø Redningskorps, red.) siger til det, forklarer Alex Suszkiewicz og tilføjer, de to lokalafdelinger støtter er Sygehusforeningens forslag om at der bliver placeret en transportambulance på Ærø.

Redningskorps siger nej

På den måde vil man kunne spare penge på helikoptertransport, skriver de til regionsrådspolitikerne.

Ærø Redningskorps har betjent ærøboerne med redningstjeneste, sygetransport, brandslukning og vognsmandskørsel siden 1934.

Ambulancekørslen har firmaet leveret for Falck, som mistede kørslen til Bios den 1. september sidste år.

Indehaver af Ærø Redningskorps Kurt Hansen afviser at overtage den del igen.

- Min holdning er, at det ikke er muligt. Redderne er ansat af Bios. Hvis man opsiger den aftale, vil det være en ny situation, men det er også sådan, at det i forhold til uddannelse kræver en stor organisation i ryggen.

- Redderne skal bestå en prøve hvert fjerde. Jeg er ikke selv i stand til at uddanne dem. Det vil kræve en stor organisation i ryggen, så det vil ikke være nemt siger Kurt Hansen.

Mere om emnet

Se alle
41
Ærøbo til Bios-reddere: - Tak for livet

Ærøbo til Bios-reddere: - Tak for livet

6
Ambulance på Ærø: Regionen er et skridt videre

Ambulance på Ærø: Regionen er et skridt videre

22
72-årig med hjertekramper: Hun nænnede ikke at ringe efter Ærøs eneste ambulance

72-årig med hjertekramper: Hun nænnede ikke at ringe efter Ærøs eneste ambulance