Læger om fravalg af kuvøse på Ærø: Det kan føre til dødsfald

Uddannelseslæge på Ærø, Iza Alfredsen, frygter, at transport af for tidligt fødte eller kritisk syge spædbørn på Ærø kan føre til dødsfald. Kritikken kommer i kølvandet på et forslag fra forvaltningen i Region Syddanmark. To eksperter bakker hende op.
Foto: Kenneth Skipper

Læger om fravalg af kuvøse på Ærø: Det kan føre til dødsfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lokal læge fra Ærø og to eksperter retter skarp kritik af et forslag fra forvaltningen i Region Syddanmark, som foreslår, at for tidligt fødte og kritisk syge spædbørn på Ærø skal transporteres uden brug af kuvøse. I stedet skal barnet ifølge forslaget pakkes ind i tæpper som erstatning for kuvøse i helikopter og ambulance.

På Ærø langer uddannelseslæge Iza Alfredsen nu ud efter et forslag fra forvaltningen i Region Syddanmark, som foreslår, at for tidligt fødte eller kritisk syge børn ikke længere skal eller kan overføres i kuvøse fra sygehus til en tilkaldt helikopter.

- Nedkøling af et barn for tidligt født eller sygt spædbarn går lynhurtigt. Især nattekulde og påvirkning fra rotorbladene er farligt for barnet. Jeg frygter, at de nye retningslinjer kan føre til dødsfald i en akut situation, siger Iza Alfredsen, der også fungerer som vagtlæge på Ærø.

Ekspert: - Det er ikke fagligt gangbart

I den anden ende af landet på Aalborg Universitetshospital er Per Thorgaard overlæge i universitetshospitalets kvalitetsenhed.

Han er også forfatter til et kapitel om børnetransporter i den danske lærebog ”Børneanæstesi”.

Per Thorgaard kritiserer Region Syddanmarks påtænkte planer for transport af for tidligt fødte og syge spædbørn på Ærø uden adgang til kuvøse eller lignende afskærmning.

- Det er essentielt at holde barnet varmt og regulere dets temperatur. Det gør man i en lufttæt kuvøse i henhold til forskrifterne i lærebogen. At pakke barnet ind i tæpper under transport er ikke fagligt gangbart, siger han.

- Det kan føre til hjerneskade og dødsfald

Den nu pensionerede professor ved Københavns Universitet og børnelæge, Niels Michelsen, er også kritisk.

- Det er dybt uansvarligt og kan være livstruende, siger han om forslaget fra forvaltningen i Region Syddanmark.

- At pakke dem ind i tæppe svarer til, hvordan man gjorde i middelalderen. Udstråling fra himlen kan nedkøle barnet og dets stofskifte. Det kan være livstruende. Desuden nedsætter kulde stofskiftet, og i de tilfælde, hvor barnet ikke dør, kan det føre til hjerneskade som ved en drukneulykke i koldt vand, siger Niels Michelsen.

Forslag kræves ændret

Ifølge formand for Region Syddanmarks præhospitalsudvalg Thyge Nielsen (V) har udvalget forkastet forslaget fra sin egen forvaltning.

En læge på Ærø og to eksperter på området kritiserer regionens beslutning om, at for tidligt fødte børn på Ærø i en akut situation skal transporteres uden kuvøse. Har du en kommentar til det?

- Det er noget vrøvl, at det er endeligt vedtaget. Det er forvaltningen, der har indstillet det forslag, men det er ikke endeligt vedtaget. Det præhospitale udvalg har sagt, at løsningsforslaget ikke er i orden, og at vi ønsker en ny indstilling til, hvordan man kan løse problemet, siger Thyge Nielsen.Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis søndag

Præhospitals forkaster forslaget

Læger om fravalg af kuvøse på Ærø: Det kan føre til dødsfald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce