Fredag eftermiddag åbnede forfatteren Michael Larsen sæsonen på Søbygård med sin udstilling ”Ærøfori i pensel og pixels”

Vi kører i kortege på de små veje mod Søbygård. Den grå Opel Zafira er møgbeskidt på bagklappen, og inde bag ved kan man ane parrets hund, der livligt bevæger sig rundt, som spejdede den efter noget på den anden side af vinduerne. Måske har ejerens begejstring for naturen smittet af på det hvidpelsede kræ.

Michael Larsen, som er kendt for sin kriminalroman "Mordet på øen", er sammen med sin kone Gro på vej ud for at gøre klar til sin første udstilling på Søbygård, hvor han åbner sæsonen med udstillingen ’Ærøfori i pensel og pixels’.

Gro er allerede i gang med at nummerere værkerne, da vi træder ind i entréen til museet. Der er under en time til, udstillingen åbner. Michael Larsen er også udstyret med en strimmel med numre, men han vier først og fremmest sin tid til at vise avisens udsendte gennem udstillingsrummene, der indeholder fotografier, akvareller og abstrakte billeder. Selvom Gro forsvinder ind i de andre rum, er hun aldrig ret langt væk.

- Hvor meget tid bruger jeg på det, gentager han for sig selv.

- Hvad siger du, Gro?

- For meget, kommer det grinende inde fra det andet rum.

Michael griner også.

I det første rum hænger et billede af Ærøs kænguru, der sidder i sin flotte brune dragt i højt grønt græs. En gul rapsblomst stikker op. Michael Larsen fortæller om en video på nettet, hvor det parringsparate pungdyr hopper rundt efter en hare.

- Den er helt eksalteret. Ligesom mig, griner han.

Gros latter høres igen i det fjerne.

En grøn kobbervandnymfe

- Man står sgu og bliver lidt ydmyg. Man burde næsten byde den velkommen. Det er helt åndssvagt, griner han.

Vi står over for billedet af en grøn kobbervandnymfe. Da Michael Larsen så insektet forstørre sig i linsen i sensommeren 2015, var han den første, der nogensinde havde kastet et blik på den i Ærøs natur.

Han fumler lidt med tallene, da han skal nummerere billedet.

- Det var ikke kønt, siger han for sig selv, rejser sig og stikker hovedet gennem en døråbning.

- Hænger alle dine lige, Gro, spørger han.

Der er mange fugle på væggene. En svane letter fra en sø, og man kan se de klare vanddråber drysse fra de orange fødder. Der er en grå fuglesnapper med øjnene fæstnet på et insekt, der ses som en lille udvisket prik nederst i billedet. Øjeblikket efter er jagtseancen fortid. Det samme gælder et foto af et par bogfinker, der parrer sig.

- Det tager fire sekunder, så det er en kort fornøjelse, griner Michael Larsen.

Havørnen er et af hans yndlingsmotiver. Den kigger på os fra væggen med dens imponerende fjerdragt spredt ud.

- Alt, der overhovedet har fjer, letter i panik, når de ser den, siger han.

En dag fløj den ind over gårdspladsen i Bølgemose, hvor han bor. Samme held har han haft med isfuglen. En dag ved Gråsten Nor tænkte han for sig selv: Nu kunne jeg godt bruge en isfugl.

- Og så kom den. Man bliver sgu lidt religiøs en gang imellem.

Lykkelig symbiose

- Hvad siger tiden, kan vi nå det, spørger Gro.

- Ja ja, vi går bare rundt og hygger, svarer Michael Larsen med et grin.

Glassene begynder at klirre nedenunder og en håndfuld besøgende er tyvstartet på udstillingen, men Michael Larsen fortæller stadig om fiskehejren og musvågen, syrener og tætblomstret hindebæger, nu med en cellofanindpakket vinflaske i hånden som han har fået i gave.

- ”Mordet på øen” og Ærøs natur hænger fint sammen i en meget lykkelig symbiose, siger han, da han præsenterer udstillingen for de fremmødte.
Ærø er afgrænset, men gavmild på sine variationer. Dens natur er næring til fortælleglæden.

  • Fyns Amts Avis