Marstal Art er arrangør af Marstal Kulturdage 26.-27. maj og håbet er, at kultur kan være med til at få byen til at blomstre igen.

Marstal: Marstal-hjælpen er nær. Foreløbig står den hos Jan Kiwi, fordelt i haveskuret og i hans arbejdsværelse på førstesalen, men under Marstal Kulturdage 26.-27. maj vil hans skulpturgruppe Dialog, som skal stilles op i Kirkestræde ved Sydbank, komme Marstal til undsætning med fire bemalede dialog-stole og malerier samt "Strikketræer" (træer beviklet med strik, strikket af flittige Marstal-hænder). To frodige favnende kvindetorsoer i træ skal lukke Kongensgade, så der er en defineret ramme omkring festilighederne.

Marstal Art

Gruppen er dannet af:billedkunstner Jan Kiwi, musiker Bo Nielsen, musiker Henrik Schlotfeldt, Søren Dam, Hanne Hirtsgaard og grafiker Lene Johannesen.

 

For kunst og kultur skal der til, hvis Marstal skal genvinde sin position efter at have tabt pusten, da byens færgerute blev nedlagt for fire år siden, mener kunstneren Jan Kiwi.

- På et tidspunkt tænkte vi: Nu går den ikke længere, nu må der ske noget. Der har været småtiltag, der skulle vende udviklingen. Men især kultur kan give noget tilbage til byen, siger han.

Derfor var han for tre år siden med til at danne gruppen Marstal Art, sammen med fem andre kunstinteresserede marstallere. Marstal Art udgøres nu af blandt andet to musikere og to billedkunstnere.

- Vores grundidé i Marstal Art var at udvikle Marstal Kulturdage som et forvandlingsbolche, der skifter farve, jo længere du sutter, fortæller Jan Kiwi og beskriver forvandlingen fra sidste år til i år: Sidst bestod programmet kun af få kunstnere, men årets kulturdage omfatter nu foruden billedkunst og musik også litteratur og poesi.

Og næste år... Jan Kiwi udmaler, hvordan Det Røde Pakhus med plads til 40 publikummer vil komme til at spille en stor rolle under Marstal Kulturdage 2018. Endnu mangler der penge til at isolere pakhuset, så det kan bruges i dette kolde forår, men allerede til sommer og i sensommeren regner han med at bruge pakhuset til filmforevisninger. Ikke spillefilm, men kunstneriske kortfilm.

- Vi har haft brug for at vise, hvad byen selv kan ved at samle hele Marstals kulturbillede. Næste år vil vi brede os til hele øen og gerne til resten af Danmark, siger Jan Kiwi, der som tidligere mangeårig leder af teater-, danse- og musik-scenen "Baltoppen" i Ballerup har mulighed for at trække på hele sit netværk indenfor teater, musik og dans. 

Blandt andet har Jan Kiwi omkring 5.000 små kunstfilm liggende på sin computer - film fra dansen og teatrets verden, som han regner med at få tilladelse til at vise i Marstal.

Marstal Art har ifølge Jan Kiwi tre opgaver. Først og fremmet at svinge den lokale kultur i gang. Dernæst at få inspiration udefra - for eksempel ved at kombinere amatører og professionelle kulturudøvere og endelig at få etableret et fysisk rum, hvor international kunst kan præsenteres. Her rækker Det Røde Pakhus ikke.

I år skal Marstal Art dokumentere kulturdagenes værdi, fortæller Jan Kiwi. For, som han siger, så er Marstals foreningsliv vant til at gå tiggergang og bede om penge til aktiviteterne, men nu er det pay back-time.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Musik, kunst, litteratur under Marstal Kulturdage

Musik, kunst, litteratur under Marstal Kulturdage