Krimiforfatter røber fremtidsplaner

Forfatteren til krimien "Mordet på øen" blev under et foredrag på Marstal bibliotek gået på klingen for et svar på, om bogen bliver filmatiseret.
Foto: Catarina Nedertoft Jessen

Krimiforfatter røber fremtidsplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Michael Larsen fortalte om udsigterne til en filmatisering og om frygten for, at fortsættelsen til ”Mordet på øen” ikke lever op til læserens forestillinger

Marstal: Bibliotekets stole er fyldte og et skilt med reklame for aftenenes forfatterarrangement har fået påklistret et rødt ”udsolgt”-skilt.
Tilhørerne er forventningsfuldt stille, da Michael Larsen træder ind foran dem i en grå sweater og vinterstøvler. I sin skuldertaske har han remedierne til at underholde de fremmødte ærøboer de næste par timer: Bogen ”Mordet på øen” med små post-it sedler og et kamera magen til det, som politikommissær Folmer - en hovedperson i romanen - render rundt med, mens han ihærdigt forsøger at opklare et mord begået på Ærø. Et mord, som trækker tråde både til fastlandet og frem i tiden.

Den svære to’er

Frem i tiden, fordi fortællingen helt tydeligt lægger op til, at der vil komme en fortsættelse og tråde til fastlandet, fordi det efterforskningshold, som ankommer til Ærø, består af en flok byboer med minimal tillid til lokalbefolkningens evner udi mordopklaring. Kontrasten mellem land og by er bevidst fremhævet af Michael Larsen, mens han har forsøgt at lægge røgslør over de detaljer, som peger på, at bogen vil få en opfølgning.

- Forlaget ville gerne præsentere bogen som én ud af to bøger, men det har jeg været modstander af, siger han og understreger, at bogen kan læses som et selvstændigt værk.

En to’er vil forfatteren dog skrive. Selv om han gruer for folks forventninger.

- Det er jo et kæmpepres. En af de ting, som fungerede i ”Mordet på øen”, er, at man får en strøm af billeder kørende i hovedet, når man læser den. I det øjeblik man konkretiserer folks billeder, falder det til jorden. Jeg kan næsten kun fejle.

Dovenlars

Mordet på Øen er blevet omtalt som et ”come-back” for Michael Larsen. I 90’erne kom forfatterens udgivelser i halen på hinanden, men i de senere år, har han bevæget sig ud i andre genrer end krimien og ladet tiden mellem udgivelserne blive længere. Det kommer han med en form for forklaring på.

- Jeg blev lidt overmandet efter den 11 september 2001. Virkeligheden kom styrtende med nogle voldsomme historier, som var ret svære at matche, siger han med en alvorlig mine, men bløder dog hurtigt op igen.

- Og så gik der måske også lidt dovenlars i den, siger forfatteren, som flyttede til Ærø for ni år siden.

- Nogle gange skal man bare komme i gang. Man kan ikke bare blive ved med at sidde og tænke, siger Michael Larsen, og remser noget af den research – og de krumspring - han har været igennem før han nåede til skriveprocessen. De lokale biblioteker er blevet besøgt flittigt, og serierne True Detective og Twinpeaks er også blevet gransket.

Med Ærø i tankerne

Efter oplæsningen smækker Michael Larsen sin bog i og retter blikket mod publikum. Han når ikke engang at udpege en af de oprakte hænder, før det første spørgsmål rammer ham.

- Folmer. Er det købmanden ude i Tranderup? lyder det fra en mand i stribet sweater.

- Navnesammenfaldet er et tilfælde, siger Michael Larsen og parerer flere spørgsmål om ligheder og inspirationskilder fra Ærø.

- Nej, der er ikke noget specifikt sted i Kragnæs, jeg forestiller mig, at Charlotte Monson bor, siger han om den kvindelige lokaljournalist, der udgør en væsentlig del af bogens persongalleri.

- Der er glimt af noget, som er sket i virkeligheden, men langtfra al min inspiration kommer fra Ærø og øboerne, siger forfatteren, der dog har lagt mange kræfter i, at geografien og naturen er beskrevet korret. Menneskene og deres handlinger er derimod langtfra beskrevet 1:1.

- Ærø gengivet kan meget nemt blive en stor kliché. Der er maskerne, pandekagerne og naturen. Jeg har brugt det hele og smurt tykt på, siger Michael Larsen.

Filmatisering?

Det lader til, at folk stiller sig tilfreds med den forklaring, og fokus bliver nu rettet mod fremtiden. Bliver bogen filmatiseret, vil publikum vide.
Michael Larsen skeler mod avisens udsendte og siger, at han muligvis vil gøre amtsavisens nytårsquiz en anelse lettere, hvis han afslører noget om filmatiseringen. Han røber dog alligevel lidt.

- Jeg har hørt, at den er hjemme, men man skal jo ikke være kålhøgen, siger Michael Larsen og understreger, at intet endnu er skrevet under, og at han højst sandsynligt ingen indflydelse får på, hvor filmen skal optages.

- Det skal jo være et sted med sne, og det har vi ikke altid på Ærø, siger han.

De næste oprakte hænder argumenterer overbevisende for, at Ærø er det eneste rigtige sted at filme ”Mordet på Øen”.

- Det ville være smaddergodt med en film fra os her i Udkantsdanmark, siger en herre fra det bagerste af lokalet og folk stemmer i. Ja, god idé, lyder det begejstret.

- Nu er snekanonerne jo opfundet, siger en tilhører og flere tilhørere nikker ivrigt.

Bibliotekar Lasse Wilsdahl takker Michael Larsen for at dele sine tanker, og kommer med en opfordring.

- Tag dig al den tid du vil til research til en to’er. Det gør noget godt for vores udlånsstatistikker.

Krimiforfatter røber fremtidsplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce