Den Gamle Købmandsgaard åbner i ny udgave. Der er kommet nye farver på væggene, men meget er stadig ved det gamle.

Kaffemaskinen er så stor, at der må have været flere end én mand til at bære den ind i butikken. Den er stadig pakket ind i plastic og står mellem stempelkander og kasser med service midt i det store rum, som udgør kernen af Den Gamle Købmandsgaard.

- Ih, jeg glæder mig til at få kigget på den, siger Rikke Bisgaard Pelle idet hun tager sin termoflyverdragt af og suser rundt i rummet. Om få dage åbner butikken igen for øens kaffedrikkende gæster med hang til økologi. Meget skal være på plads til den tid.

- Vi kunne godt bruge et par timer ekstra i døgnet lige nu, siger Rikke Bisgaard Pelles kæreste, Lennart Hansen, da han går ud til en grædende Buster i barnevognen. Han er kommet hjem fra en forretningsrejse til Stuttgart dagen før og med sig derfra har han taget kaffemaskinen.

Privat regi

Idéen om Den Gamle Købmandsgaard fik Rikke Bis­gaard Pelle sammen med veninden Louise Badoni i 2013, da de to stod med hænderne fyldt med ophørsudsalgsvarer fra Spar-butikken i Ærøskøbing. Butikslukningerne var deprimerende for de to barnefødte øboer, og de besluttede sig for at gøre noget for deres lokalområde ved at åbne et indendørs fødevaremarked baseret på frivillige kræfter samlet i en forening.

Den Gamle Købmands­gaard blev som café et samlingspunkt for øboer og turister og som butik et udstillingsvindue til øens produkter. Nu har forretningen vokset sig så stor, at parret Rikke Pelle og Lennart Hansen har overtaget driften og viderefører købmandsgaarden som en privat virksomhed.

- Vi havde nok ikke gjort det, hvis ikke Lennart også havde sin virksomhed ved siden af, men jeg tror på, at det nok skal gå, siger Rikke Pelle.

Nye farver på væggene

Parret lejer sig ind i bygningen, som er ejet af John Moloney, men konceptet og logoet er deres. Udover de nye ejerforhold og farverne på væggene er ikke meget forandret.

- Selve idéen og det grundlæggende skal der helst ikke ændres ret meget ved. Idéen med det her sted er jo rigtig god, siger Lennart Hansen.

Foreningen bag Den Gamle Købmandsgaard har dog udspillet sin rolle nu.

- Vi vil stadig have frivillige i arbejde gennem foreningen, men det er ikke dem, der skal drive det, for vi har ansatte til det nu, siger Rikke Pelle, som har undersøgt reglerne hos SKAT, der ikke ser noget problem i, at virksomheden modtager hjælp fra foreningen.

Hun er glad for, at parret sammen kan drive forretningen:

- At drive sådan et sted fletter sig ind i privatlivet, men hvis vi kan drive det sammen, giver det mening.

Rikke Pelle glæder sig til det nye kapitel, og til at kaffeserveringen begynder i købmandsgaarden.

- Det skal være lidt ligesom i gamle dage. Det er nok lidt den der romantiske drøm, vi har om, at ens arbejdsplads godt må have plads til det gode liv.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Den Gamle Købmandsgaard skal på private hænder

Den Gamle Købmandsgaard skal på private hænder