Jysk lokalråd: Rækker hånden ud til Ærø

I sidste uge blev det offentliggjort, at XL-Byg lukker sin afdeling i Søby på Ærø. Den 14. september meddelte Søby Værft, at Café Arthur lukker på grund af dalende omsætning.
Foto: Arkivfoto

Jysk lokalråd: Rækker hånden ud til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I den sydvestjyske by Vejrup har lokale rejst 2,8 millioner kroner til opførelse af en købmandsbutik. I kølvandet på to virksomhedslukninger i Søby på blot en uge tilbyder jyderne nu at dele ud af deres erfaringer.

I en lille landsby mellem Vejen og Esbjerg har indbyggerne taget sagen i egen hånd i kampen mod butiksdød.

Byen hedder Vejrup, og her meddelte den lokale købmand for tre år siden, at han overvejede at trække sig tilbage.

Det fik byens lokalråd til at gå i aktion for at undgå at miste endnu en virksomhed, arbejdspladser og forretning, fortæller lokalrådets formand Hans Jørn Madsen.

- Salget af aktier har indbragt os en egenkapital på 2,8 millioner kroner. Det har gjort det muligt at bygge en ny butik, og hvis alt går efter planen, så holder vi rejsegilde om tre uger, siger han.

Stormøde og folkeaktier

Købmandsbutikken bliver på omkring 700 kvadratmeter og kommer ind under kæden ”Min Købmand”.

Ifølge Hans Jørn Madsen er der også ansat en købmand, der skal drive butikken, men kampen har været lang og sej, tilføjer han.

- Bankerne og kreditinstitutterne troede ikke på ideen. Til gengæld meddelte fødevaregrossisten Dagrofa, at de ville give en huslejegaranti på syv år, hvis vi kunne rejse pengene. Det lykkedes, og pludselig var bankerne også til at snakke med, fortæller Hans Jørn Madsen.

Rejsegilde og ny butik

Et af de spæde skridt var at afholde et stormøde for alle interesserede.

Det tiltrak 250 personer i 2012. I dag tre år senere er resultatet, at 380 personer købt de folkeaktier, der i sidste ende fører til rejsegilde om godt tre uger og derfra en ny købmandsbutik i den lille by.

Det er dog ikke kun lokale, der har støttet op om projektet.

- Vi har også solgt aktier til folk, der bor i Odense, Bornholm og i Esbjerg. En del af dem er børn, hvis forældre bor i Vejrup. Børnene vil nemlig gerne have, at deres forældre kan handle lokalt, når de bliver gamle, siger Hans Jørn Madsen og tilbyder i samme åndedrag at dele ud af erfaringerne fra Vejrup, hvis ærøboerne ønsker det.

- De kan bare ringe til mig og sende en delegation, så finder jeg nogle folk, der kan svare på spørgsmål, siger Hans Jørn Madsen.

- Det tager vi gerne imod, siger formand for Søby Erhvervsforening, Peter Hansen.Læs mere om kampen for at vende udviklingen på Ærø på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis torsdag.

Jysk lokalråd: Rækker hånden ud til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce