Hul på Eriks Hale: lukket af havnens folk

Ifølge Erik Kromann (tv) har "Vor Herre" været på spil på Eriks Tange, hvor et gennembrud af landtangen nu er repareret med sten. Ifølge Lennart Mogensen, der er formand for erhvervs, teknik- og havneudvalget på Ærø, er der dog blot tale om, at havnens folk har repareret landtangen.
Foto: Arkivfoto: Kenneth Skipper

Hul på Eriks Hale: lukket af havnens folk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den senere tids blæst og højvande har ført til gennembrud af landtangen Eriks Hale ved Marstal. Det hul er nu lukket af havnens folk.

Blæst og højvande i den sidste uges tid har ført til gennembrud af landtangen Eriks Hale ved Marstal.

Ifølge havnefoged i Marstal Christian Ørndrup kan det på sigt føre til ændrede strømforhold i Søndre Løb, ved indsejlingen til havnen.

Derfor sendte han tirsdag den 5. januar sine folk ud på Eriks Hale for at lukke hullet som del af en midlertidig løsning.

- Vi har ikke kørt nyt materiale på. I stedet har vi flyttet rundt på nogle sten, der lå derude i forvejen, for at lukket hullet. Det er vores pligt at sikre, at tingene er i orden derude, siger Christian Ørndrup.

Udelukkende reparation

I Fyns Amts Avis den 6. januar udtaler Lennart Mogensen (V), som er formand for erhvervs, teknik- og havneudvalget på Ærø, at det kan føre til problemer andre steder på landtangen, hvis man lukker det eksisterende hul på halen.

Derudover ville det ifølge Kystdirektoratet være ulovligt at lægge nyt materiale ud på landtangen.

Alligevel blokerede medarbejdere fra Marstal Havn hullet på Eriks Hale i tirsdag omkring middagstid for at lukke af for Østersøen, hvilket ifølge Lennart Mogensen sker helt efter bogen.

- Vi må godt reparere på Eriks Hale, og det er så sket i går, siger Lennart Mogensen.

Leder af Marstal Søfartsmuseum Erik Kromann udtaler ellers i et tv-interview på TV2 Fyn tirsdag, at der var udsigt til, at "Vor Herre" ville sørge for at komme til undsætning ved at flytte rundt på stenene og derved blokere hullet.

Og hullet blev faktisk fyldt op med sten tirsdag - af mennesker.

Risikerer nye gennembrud

Samtidig oplyser havnefoged Christian Ørndrup, at han og hans folk vil sørge for at Eriks Hale bliver sikret yderligere, hvis der sker gennembrud andre steder.

- Der er risiko for, at der opstår gennembrud andre steder på Eriks Hale. Hvis det sker, lukker vi dem, siger han og understreger, at der er tale om midlertidige løsninger.

Eriks Hale har i årevis været under pres fra Østersøen. Det har flere gange ført til gennembrud af landtangen samt tilsanding ved Marstal Havn.

Norsk granit på vej til Ærø

Den 17. november 2015 gav Kystdirektoratet Ærø Kommune tilladelse til at etablere en sandfangerhøfde for enden af tangen mod sydøst.

Det arbejde skal den sydfynske vognmand og entreprenør Tonny Madsen stå for.

Arbejdet bliver ifølge Tonny Madsen sat i gang, når vejret er til det.

- Det kommer til at tage en måned eller to afhængigt af vejret. Men vi skal lige derhen, hvor der er bobler i vandet i stedet for is, siger Tonny Madsen og tilføjer, at der er bestilt 5000 ton norsk granit til projektet.

Hul på Eriks Hale: lukket af havnens folk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce