Halen er ikke Eriks men Ærøs

Det oprindelige kort over hertugdømmet Slesvig blev tegnet i 1650 af kartografen Johannes Mejer, og af det fremgår det med al ønskelig tydelighed, at det oprindelige navn på tangen - eller halen - er Erzhs Hale eller, som det ville hedde i dag, Ærøs Hale.

Halen er ikke Eriks men Ærøs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Groth-Lauritsen (V) har ombestemt sig og vil i aften foreslå at droppe alt om at ændre navn på Ærøs Hale

ÆRØ: Hvis kommunalbestyrelsen i aften gør, som den plejer, vil den følge de enige indstillinger fra både teknisk udvalg og økonomiudvalget til at føre stednavnet Ærøs Hale tilbage til sit tidligere Eriks Hale.

Og så vil der helt sikkert blive problemer med statens stednavneudvalg.

For Halen har nemlig aldrig retteligt været Eriks. Det er den bare blevet sådan i almindelig ærøsk folkeudtale. Men helt officielt og oprindeligt er navnet Ærøs Hale. - Og det skal det blive ved med at være efter min opfattelse! I hvert fald er jeg blevet overbevist om, at det er det rigtige navn, siger Jens Groth-Lauritsen (V), som bare for et par dage siden stemte sammen med alle de andre i økonomiudvalget for at ændre navnet.

Men det var, før den person, som formentlig ved mest om de oprindelige stednavne på Ærø, Palle Abramsson, havde overbevist ham med gamle kort og vandtætte argumenter. Og nu er Jens Groth-Lauritsen overbevist og vil bede sine kolleger i kommunalbestyrelsen om helt at droppe sagen.

Autoriseret navn

Det er primært et kort fra 1650, tegnet af kartografen Johannes Mejer i Husum, der har overbevist Jens Groth-Lauritsen. Af dette kort over hertugdømmet Slesvig fremgår det nemlig med al ønskelig tydelighed, at halen på Ærø hedder Erzhs Hale - eller Ershale. Og at det ikke har noget at gøre med Eriks Hale, er åbenlyst, ligesom det for latinkyndige er åbenlyst, at Erzh betyder Ærø, og at Erzhs Hale betyder Ærøs Hale.

På et tidspunkt er det dog blevet sagt så mange gange "på ærøsk", at det efterhånden er blevet forstået som Eriks Hale. Faktisk foreligger der endda et helt officielt kort fra Geodætisk Institut fra 1903, hvor betegnelsen lige så fint er Eriks Hale.

I mellemtiden må der dog være nogen, der har haft samme problemer med navnet Eriks Hale, som Palle Abramsson og nu også Jens Groth-Lauritsen har, for en forespørgsel i statens stednavneudvalg viser nemlig, at navnet Ærøs Hale nu er autoriseret og derfor meget, meget vanskeligt lader sig ændre.

Kromann i god tro

Ifølge Palle Abramsson er det heller ikke noget særtilfælde, at et stednavn ændres gennem årene, og han har en hel række eksempler også fra Ærø på det samme. I mange af tilfældene er stednavne blevet til personnavne, og det selv om det faktisk var sådan, at personnavne i gamle dage yderst sjældent om nogensinde blev heftet på jordområder. Og da slet ikke fælles jord som tangen fra Ærø, hvor jorden var så dårlig, at den ikke engang indgik i ejerlavets dyrkningsfællesskab og derfor aldrig blev udmatrikuleret.

Det er Erik Kromann, som rejste ønsket i kommunalbestyrelsen om at få navnet Ærøs Hale "ført tilbage til sit tidligere navn Eriks Hale".

- Og det gør Kromann virkelig i god tro! Han tror simpelthen, at det er det oprindelige navn, fordi han har et gammelt kort, hvor der står Eriks Hale. Men selv om han ved meget, rigtigt meget endda, ved han ikke en pind om stednavne og den mekanik, der er forbundet med det, griner Palle Abramsson med et glimt i øjet.

Halen er ikke Eriks men Ærøs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce