God byggestil: 10 ærøske husejere hædret for at passe godt på deres bevaringsværdige huse

Hanne Fynbo (til højre) modtog en plakette for sin funkisvilla på Østerbro i Søby. Til venstre ses arkitekt Christina Kjerulff og i midten ses Birthe Iuel, præsident i Historiske Huse. Foto: Andrea Bisgaard

God byggestil: 10 ærøske husejere hædret for at passe godt på deres bevaringsværdige huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organisationen Historiske Huse uddelte tirsdag hæderspriser til 10 ærøske husejere, som er ekstra gode til at passe på deres bevaringsværdige huse.

Ærøskøbing: Pindemadder, frisk frugt og masser af boblevand ventede tirsdag eftermiddag på 10 udvalgte husejere, som var mødt op i Dommergården i Ærøskøbing for at modtage en hæderspris for at passe ekstra godt på deres bevaringsværdige huse.

Det er organisationen Historiske Huse, der står bag prisuddelingen, og præsident Birthe Iuel - som var på Ærø for første gang - satte i sin tale tyk streg under, hvor vigtigt det er at støtte op om husejerne, der både bruger meget tid og mange penge på at passe på deres bevaringsværdige eller fredede huse.

- Der er registeret cirka 365.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark og mange danskere bor - måske uden at vide det - i et bevaringsværdigt hus. Det er huse, der ligger spredt over hele landet, og som ofte udgør små skatkamre af lokalhistoriske og arkitektoniske fortællinger, sagde hun og fortsatte:

- I dag uddeler vi en hæderspris til 10 huse, der hver især fortæller en særlig historie. Men det er i høj grad også en hæder til husets ejer. Med plaketten (et skilt i egetræ og metal, som kan hænges på væggen, red.) ønsker vi at hylde jer, der går en ekstra mil for, at vi alle har noget smukt at se på og en historie at spejle os i. Plaketten skal samtidig fortælle forbipasserende, at her ligger et hus med særlige arkitektoniske kvaliteter - samtidig skal den øge begejstringen og stoltheden over områdets særlige kvaliteter, sagde hun.

Herefter holdt Lennart Mogensen (V), formand for teknik-, miljø- og havneudvalget og formand for lokalplan 8-udvalget, en tale. Den handlede blandt blandt andet om reglerne for istandsættelse af bevaringsværdige og fredede huse på Ærø.

- Vi oplever engang i mellem at nogle husejere går i gang med at istandsætte deres huse uden først at søge om rådgivning hos kommunen. Det vil jeg gerne fraråde. Hellere bede om tilladelse end om tilgivelse, sagde han.

Det lille udvalg, som har udvalgt de 10 prisvindende huse, uddelte derefter plaketterne sammen med Historiske Huses præsident.

Her modtog Hanne og Flemming Fynbo prisen for at eje et af de ganske få funkisvillaer, der ligger på Ærø.

Udvalget består af Christina Kjerulff, Birger Kristensen, Per Elman og Sanne Krongaard-Kaercell.

Historiske Huse
Historiske Huse er en organisation, der repræsenterer ejerne af de fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark og arbejder for at forbedre ejernes vilkår samt for at øge den generelle bevidsthed om værdien af den byggede kulturarv i Danmark. Organisationerne bag Historiske Huse er: Bygnings Frednings Foreningen BYFO, Foreningen Bevaringsværdige Bygninger og Bygningskultur Danmark.Kilde: www.historiskehuse.dk
Sådan ser plaketten, som de 10 husejere modtog, ud. Den kan hænge på husmuren. Foto: Andrea Bisgaard
Sådan ser plaketten, som de 10 husejere modtog, ud. Den kan hænge på husmuren. Foto: Andrea Bisgaard

Disse 10 huse har fået en plakette af Historiske Huse
Langagergaard, Vesterløkke 4, Øster Bregninge: Bygget i 1902. Statelig og velholdt større gard med smuk og oprindelig trefarvet hoveddør. Oprindelige enkeltlagsvinduer (buer udad). Flotte brystninger. Oprindeligt skifertag pa hovedbygningen. Velholdt gårdmiljø med piksten. Hovedhuset og de to længer er forbundet med murede rundbuer. Østerled Bådelaug, Strandvejen 2, Marstal: Ikonisk, rød træbygning med markant bygningsform. Bygningen er fra 1917 og blev bygget af ingeniør Alvard Bondegaard til at huse byggeriet af redningsbåde.

Nørrebo, Store Rise Landevej 8, Store Rise: Smuk murermestervilla fra starten af 1900-tallet. De oprindelige vinduer er bevaret, havestuen ud mod landevejen, to skorstene og hoveddøren samt en udhusdør ud mod gården. Smukke facadedekorationer i murværket, der fremhæver vinduerne.

Kirkeballevej 24, Store Rise: Opført i 1931. Tegltag og rødmuret bolig med karakteristiske flagvinduer.

Østerbro 29, Søby: Velbevaret funkisvilla opført i 1940.

Villa Strand, Strandvejen 17, Marstal: Opført i 1919. Flot og autentisk villa i patricierstil. Løbende renoveret med stor respekt for bygningens oprindelige udseende samt datidens byggemetoder. Originale vinduer og døre.

Tranderupvej 6, Tranderup: Opført i 1777. Flot, intakt, bevaret og velvedligeholdt bindingsværkshus med skorstene og stråtag.

Søassurancen, Skolegade 1, Marstal: Opført i 1905 med tydelige maritime referencer. Velbevaret og interessant historie med stor lokal betydning.

Politistationen, Jomfruvejen 1, Ærøskøbing: Opført i 1903 til politistation. Arkitekttegnet.

Sandemandsgaarden, Skovbygyde 3, Skovby: Flot bindingsværksejendom af slesvigsk type med stråtag samt kleve ligeledes med stråtag originale vinduer og skorstene, gårdspladsen er brolagt.

Kilde: Historiske Huse
Prisuddelingen foregik i Dommergården i Ærøskøbing. Kvinden forrest i billedet (med den hvide nederdel) er præsidenten for Historiske Huse, Birthe Iuel. Foto: Andrea Bisgaard
Prisuddelingen foregik i Dommergården i Ærøskøbing. Kvinden forrest i billedet (med den hvide nederdel) er præsidenten for Historiske Huse, Birthe Iuel. Foto: Andrea Bisgaard

De har udvalgt husene
Christina Kjerulff, arkitekt.Birger Kristensen, formand for Ærøskøbing Byhistorisk Forening.Per Elman Hansen, murermester.Sanne Krongaard-Kaercell, underviser.

God byggestil: 10 ærøske husejere hædret for at passe godt på deres bevaringsværdige huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce