Fyns Amts Avis mener: Ærøs glansbillede er krakeleret efter dødsvold

Anders C. Østerby, lokalredaktør. Foto: Katrine Becher Damkjær

Fyns Amts Avis mener: Ærøs glansbillede er krakeleret efter dødsvold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er dybt, dybt tragisk, at en mand tirsdag afgik ved døden efter dagen før angiveligt at have været udsat for grov vold i et hus i Søby. Folk i Søby og på Ærø generelt er med rette dybt rystede, og den omkomne 40-årige mands familie forståeligt i chok og sorg.

Hvis nogle ærøboer og turister og andre med kendskab til øen tænker, at sådan noget da ikke kan ske på lille, skønne Ærø, er de nu vågnet op af den tornerosesøvn, de har befundet sig i. For naturligvis kan sådan noget også ske på Ærø, som det kan ske alle andre steder. Det hører gudskelov til sjældenhederne, at en mand får så mange tæsk, at han dør af det, men det bør ikke komme som en overraskelse, at et miljø, hvor sådan noget kan ske, også findes på den skønne ø Ærø.

Man ser ofte Ærø beskrevet på Facebook, i blogs, turistguides og rejsemagasiner, så det mest af alt ligner et glansbillede og et skønmaleri. Og Ærø ER både naturskønt og har en særlig nærhed og ro, som mange både oprindelige ærøboer og tilflyttere elsker. Men der er også sprækker i glansbilledet og skyggesider bag den polerede overflade.

Forfatter Michael Larsen beskrev i sin krimi "Mordet på øen", der udkom i 2015, Ærø som en bastard, en smuglerrede med social kontrol og et sted, hvor man kan gå i hundene, uden at nogen lægger mærke til det. Ligesom andre steder.

- Det hører bare med til et signalement. Det er bare sådan noget, man ikke hører så tit om Ærø, sagde han i et interview i Fyns Amts Avis, da bogen udkom.

Men en gang imellem ser vi de dystre sider, som Michael Larsen beskrev i sin roman for at kradse i overfladen og give noget kant til den mest udbredte fremstilling af Ærø. For eksempel kom det i 2015 frem, at et søskendepar omkring år 2000 var blevet udsat for massivt omsorgssvigt, vold og misbrug i deres barndom. I juni 2015 blev den dengang 53-årige mor idømt otte års fængsel for at have medvirket til seksuelt misbrug af to af sine i alt fire døtre.

For 12 år siden blev et ægtepar knivdræbt i deres båd i farvandet ud for Ærø. En på det tidspunkt 25-årig mand fra Marstal blev efterfølgende erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket.

Ærø er generelt et trygt og rart sted at bo og for børn at vokse op. Men det er også et sted, der notorisk ligger højt i alkoholstatistikkerne. Der er mange, der ikke drikker, men der er altså også mange, der drikker virkelig meget. Og alt tyder på, at der har været alkohol involveret i det tragiske dødsfald i Søby.

Den slags skyggesider skal vi have frem i lyset, for kun ved at belyse det og tale om det kan vi hjælpe folk i massive problemer. Og kun derved kan vi undgå, at folk lider overlast.

Ærø er generelt et trygt og rart sted at bo og for børn at vokse op.

Fyns Amts Avis mener: Ærøs glansbillede er krakeleret efter dødsvold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce