50 til 60 procent af Ærø er allerede dækket af højhastighedsbredbånd, og med udgangen af 2017 vil alle på nær de yderste tre procent kunne tilslutte sig. 30 gravefolk graver nemlig kabler ned på livet løs.

Ærø: Stofa er lige nu i fuld gang med udrulningen af højhastighedsbredbånd til Ærø, og med udgangen af 2017 vil omkring 97 procent af Ærø ifølge planen være dækket. I øjeblikket er 50 til 60 procent af øen dækket, og gravefolk og gravemaskiner er nu gået løs på blandt andet Store Rise, Lille Rise og Marstal, og Marstal skal snart have endnu en tur.

- Vi har rigtig mange steder, der ligger i pruduktionsplanen, hvor vi ikke er gået i gang med at grave endnu. Her til foråret kommer vi blandt andet til at have et stort gravearbejde i Marstal, og det vil primært være der, arbejdet kommer til at foregå, siger Ninett Møller Jensen, som er projektleder hos Stofa.

De sidste tre procent af øen, som vil være udkantsområderne, vil efter den store udrulning også blive tilbudt at tilslutte sig Stofas net gennem en bredbåndspulje på 300 millioner kroner, som Sydenergis bestyrelse har oprettet til at få udkanten af deres dækningsområde med. Det vil dog kræve en 60 procents opbakning fra husstandene i de forskellige områder, før Stofa vil give sig i kast med gravearbejdet.

- Det er fordi, der er meget høje omkostninger ved at nå derud. Vi vil gerne være sikre på, at det kan betale sig at grave langt ud af byerne, så der ikke er en ud af ti husstande, som gerne vil være med. Det koster nemlig rigtig mange penge, når der er langt mellem husene, siger leder for nysalg og relationssalg fiber i Stofa, Nicki Skovgård Schousboe.

I maj måned vil Stofa oprette en hjemmeside, hvor det vil være muligt at gå ind og søge om midler til at få højhastighedsbredbånd gravet ud, hvis man bor i et område, som ikke vil blive dækket i første omgang.

  • fyens.dk