Det kommunale integrationsarbejde har stået i stampe i over to måneder, og det belaster kontaktpersoner for flygtninge på Ærø. Ikke optimalt, erkender kommunen

Den frivillige indsats for flygtninge, som burde handle om hygge og socialt samvær, er på Ærø blevet erstattet af sager om familiesammenføring, opholdstilladelse, job- og boligproblemer.

- Jeg sagde jo ja til at være kontaktperson, fordi det var meningen, at vi skulle drikke arabisk kaffe, snakke og tage dem med ud til forskellige arrangementer. Men det er endt med, at vi skal fungere som sagsbehandlere, siger Inge Skov, der er kontaktperson for to flygtninge i Marstal.

I de to en halv måneder, der er gået siden job- og voksencenterchef Henriette Skouenborg og udlændingekoordinator Morten Brixtoftes afgang fra job- og voksencentret, har den kommunale rådgivning og sagsbehandling på området været savnet.

Inge Skov fortæller, at hverken flygtningene eller kontaktpersonerne i denne periode har været i stand til at komme i kontakt med de ansatte i kommunen vedrørende flygtningespørgsmål.

På herrens mark

Ragna Friborg er kontaktperson for en syrisk læge, der afsluttede sit seneste praktikforløb tilbage i november 2015. Siden har han ikke været i beskæftigelsesforløb, og ifølge Ragna Friborg har myndighederne heller ikke kontaktet ham. Hun har selv forsøgt kontakte ham, men han har ikke reageret siden midten af januar, og det bekymrer hende.

- Når han ikke har noget arbejde, så tror jeg, han går neden om og hjem rent psykisk. Der mangler jeg selvfølgelig en eller anden, jeg kan spørge: Hvad gør jeg? Uden officiel hjælp føler jeg, at jeg selv er fuldstændig på herrens mark, siger Ragna Friborg.

Den manglende kontakt til kommunen synes at skabe tvivl om, hvor grænsen for den frivillige indsats går. Men kontaktpersonerne føler, at de bliver nødt til at hjælpe med alt fra praktiske problemer til familiesammenføring, når ingen andre gør det.

- Jeg bliver da nødt til at gøre noget menneske til menneske, når de er i den desperate situation og ikke kan få hjælp oppe på kommunen. Så kan man jo ikke lade være, vel?, siger Inge Skov.

Ikke optimalt

Kultur-, social- og teknikdirektør Kimma Vingaard Thomsen anerkender, at situationen på området den seneste tid har været problematisk.

- Det har selvfølgelig været en problematisk situation, fordi vores udlændingekoordinator sagde op sammen med vores job- og voksenchef. Og så er der gået en periode, inden vi kunne få ansat en ny, og så går der jo lidt tid, inden vi får det hele op at køre.

Hun deler dog ikke opfattelsen af, at det ikke har været muligt at skabe kontakt til job- og voksencentret, men anerkender, at forløbet ikke har været optimalt.

- Vi er glade for det samarbejde, vi har med de frivillige og med Røde Kors, for de gør en stor indsats. Og det kunne slet ikke fungere uden dem. Derfor er det selvfølgelig også nogen, vi på alle måder vil tage os af. Der har været en periode her, hvor det ikke har kunnet køre optimalt, og det må vi erkende.

  • Fyns Amts Avis