Frisk mælk og ost fra Ærø: Tre forretningsmænd vil åbne mikromejeri på Ærø

Peter Fröhlich (øverst t.v.) vil sammen med Henning Møller (øverst t.h.) og Bjarne Mahler Schou åbne et mikromejeri på Ærø.

Frisk mælk og ost fra Ærø: Tre forretningsmænd vil åbne mikromejeri på Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Fröhlich, Henning Møller og Bjarne Mahler Schou - alle fra Ærø - har planer om at åbne et mikromejeri på øen. Lokalerne er fundet, men mændene vil ikke ud med, hvor det er, da de mangler en dispensation for at kunne drive fødevarevirksomhed. Hvis alt går vel, vil mikromejeriet være klar til åbning indenfor et til halvandet år.

Ærø: Tre mænd fra Ærø har fundet hinanden i en drøm om at åbne et mikromejeri på Ærø.

I de seneste fire måneder har Peter Fröhlich, erhvervsmand, iværksætter og ejer af virksomheden Fröhlich & Me og Brødsheriffen, Henning Møller, iværksætter og ejer af Thiele, samt Bjarne Mahler Schou, arkitekt, arbejdet på planerne. De har været på virksomhedsbesøg på andre mejerier, haft møde med mejeriforeningen og indgået et samarbejde med en fundraiser.

- Vi har fundet stedet, hvor mejeriet skal ligge, og vi er nu i gang med at søge penge hos forskellige fonde, siger Peter Fröhlich, der forventer, at etableringen af det nye mikromejeri vil komme til at koste cirka fem millioner kroner.

Peter Fröhlich er ikke klar til at afsløre lokationen af mejeriet endnu.

- Vi mangler at få en dispensation på plads for at kunne drive fødevarevirksomhed på stedet, og derfor vil vi gerne vente lidt med at afsløre, hvor mejeriet skal ligge, siger Peter Fröhlich.

Ærøske mejerier
Ærø har historisk haft otte mejerier. Ærø Museum har været behjælpelig med at finde årstallene for åbningen af mejerierne:Marstal Andelsmejeri, åbnet i 1886.Bro Andelsmejeri, åbnet i 1893.Skovby Andelsmejeri, åbnet i 1894.Ærøskøbing Andelsmejeri, åbnet i 1897.Søby Andelsmejeri, åbnet i 1910.Bregninge Andelsmejeri, åbnet i 1884.Krogkilde Andelsmejeri, åbnet i 1893.Rise Mejeri (privat), åbnet i 1883.

Ideen med at åbne et lokalt mikromejeri kom, fordi mændene erfarede, at der hver morgen bliver kørt mange tusinde liter mælk væk fra øen.

- Hver dag bliver der transporteret mælk med færgerne fra Ærø til Fyn og Jylland, hvorefter mælken kommer retur til supermarkederne. Der er meget energi at spare ved at lave et mikromejeri, og flere ærøske landmænd har vist interesse og ser en fremtid i at levere mælk lokalt, fortæller Peter Fröhlich.

Da der ikke findes økologiske mælkeproduktioner på Ærø endnu, kan mælken fra mikromejeriet logisk nok ikke blive økologisk til at starte med.

- Tanken er, at mælken skal komme fra fritgående køer på græs, og at mejeriet på sigt skal drives økologisk, siger Peter Fröhlich og tilføjer, at mælken fra mejeriet bliver pasteuriseret, men ikke homogeniseret.

Mejeriet skal producere mælk, yoghurt, smør, fløde, creme fraiche og ost, og at salget skal først og fremmest målrettes ærøboer og turister på Ærø.

- Vi vil sælge direkte fra et ismejeri placeret i mejeriet. Det er også tanken, at vi vil sælge til kommunens institutioner såsom skoler, alderdomshjem og børnehaver, og vi håber også at kunne sælge til øens cafeer og restauranter. Om vi skal ind i supermarkederne, ved vi ikke endnu. Vi arbejder efter devisen: Be local, think global (vær lokal, tænk globalt, red.), forklarer Peter Fröhlich.

Historisk set har der været otte mejerier på Ærø, hvoraf syv af dem var andelsmejerier. De fleste mejerier blev åbnet i slutningen af 1800-tallet og lukket i løbet af 1900-tallet.

- Andelstanken er os ikke fjern, men indtil videre er det tanken, at vi skal finansiere mikromejeriet igennem fonde, tilskudsordninger, iværksættermidler og EU-midler, siger Peter Fröhlich.

Frisk mælk og ost fra Ærø: Tre forretningsmænd vil åbne mikromejeri på Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce