Ebbe Kalnæs, indehaver af Ærøskøbing Røgeri, har fået ansvaret for at etablere en foreningen eller initiativgruppe, der kan holde færgeskærmene kørende.

Ærø: Der er efterhånden skrevet en del linjer om tv-skærmene på færgerne, der viser små reklamefilm fra Ærø. Sagen blev et varmt emne, da kommunalbestyrelsen valgte at sløjfe skærmene, fordi politikerne mente, at skærmene tit gik i sort og i øvrigt ikke var særligt tidssvarende.

Det fik Ebbe Kalnæs, der er ejer af Ærøskøbing Røgeri, til at råbe vagt i gevær. Han mener, at skærmene i den grad har en værdi for øen, og har derfor sagt ja til at grundlægge en forening, der kan drive skærmene videre.

Betingelserne er, at foreningen skal overtage driftsansvaret, at alle virksomheder annoncerer er på lige vilkår, og at Ærøfærgerne skal have adgang til skærmene, så de kan informere passagererne.

I første omgang skal Ebbe Kalnæs blot sørge for, at skærmene virker, og i efteråret skal den nye forening så komme med et oplæg til økonomiudvalget om, hvordan skærmene fremover skal drives.

Turist- og erhvervsforeningen (T&E) har haft ansvaret for skærmene indtil nu, og der har skærmene har tit været i sort. Hvorfor tror du, at du har tid til at vedligeholde skærmene, når T&E ikke havde det?

- Der er ikke så meget hokus pokus i det. Det er jo ikke noget, som jeg personligt skal drive. Det er noget, som en forening eller en initiativgruppe skal drive, vi skal bare finde en model, der virker, siger Ebbe Kalnæs.

De fleste, der har rejst med færgerne, ved, at skærmene tit er i sort, og meddeler, at der er noget galt med kølingssystemet. Hvad vil du gøre ved det?

- Det er noget, som foreningen eller initiativgruppen skal finde ud af, men det er ikke utænkeligt, at der skal nye skærme til. Det ville være fint med nogle skærme, hvor man kan rive stikket ud, uden at man hver gang skal genstarte hele systemet. Sådan er det nu, og det fungerer ikke.

Hvad skal der vises på skærmene, når foreningen eller initiativgruppen tager over? Ifølge kommunen skal annoncørerne tilbydes lige vilkår. 

- Det er klart, at der skal selvfølgelig ikke vises et kvarters røgeri i træk. Det vil folk i øvrigt slet ikke kunne holde ud at se på, og i øvrigt skal der være ens regler for Per og Poul. Der skal vises små reklamefilm, og så gør det vel heller ikke noget, hvis der også ind imellem vises noget nyt for os ærøboer, som rejser ofte med færgen. Måske sydfynskalenderen, hvor man kan se, hvad der sker på Sydfyn, siger Ebbe Kalnæs.

Du har i flere år annonceret på færgeskærmene. Får du noget for pengene?

- Ja, helt klart. Det er stensikkert, at hver gang, at der bliver vist røgede rejer på færgeskærmene, så kommer der nogle stykker direkte over i røgeriet for at købe rejer. 

  • Af: