Fødeafdeling i fare: - Regionsrådspolitiker vil have ærøboerne på banen

Forvaltningen i Region Syddanmark forelsår at lukke fødeafdelingen på Svendborg Sygehus som led i en spareplan. Nu opfordrer det ærøske medlem af regionsrådet, Poul Sækmose (K), ærøboerne til at ringe og at dele deres synspunkter med ham forud for et møde den 13. januar, hvor regionsrådet skal vurdere konsekvenserne af 38 forslag til besparelser i den syddanske sundhedssektor.
Foto: Arkivfoto: Kenneth Skipper

Fødeafdeling i fare: - Regionsrådspolitiker vil have ærøboerne på banen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På onsdag samles regionsrådet i Region Syddanmark for at vurdere konsekvenser af et katalog med forslag til besparelser. Et af forslagene vil, hvis det bliver realiseret, lukke fødeafdelingen på Svendborg Sygehus. Nu opfordrer regionsrådspolitiker Poul Sækmose (K) ærøboerne til at komme med deres syn på sagen.

I sidste uge offentliggjorde Region Syddanmark et katalog med forslag til besparelser for 210 millioner kroner.

Et af forslagene lyder på at lukke fødeafdelingen på Svendborg Sygehus, og det møder kritik fra en af Ærøs to jordemødre.

- Det handler om fødselstryghed, og jeg tænker, at det rent mentalt vil få betydning, hvis en fødende fremover skal til Odense. Det kan pludselig gå stærkt, og så er det ikke sjovt at have så langt til fødegangen, siger Tone Nehammer og vurderer, at konsekvensen muligvis kan føre til flere helikopteroverførsler til Odense Universitetshospital.

- Man må åbenbart bare klemme ballerne sammen

En af de ærøske mødre, der har oplevet, at en fødsel pludselig kan gå stærkt, er 28-årige Nicoline Kastberg Larsen.

Den 28. juni sidste år fødte hun en velskabt pige efter en problemfri graviditet, som endte med en flyvetur i helikopter og kejsersnit.

- Jeg er på Ærø Sygehus, da personalet opdager, at mit barn vender med numsen nedad i stedet for hovedet. Det skyldes ikke, at der er begået fejl fra personalets side, men fordi det pludselig går så hurtigt, fortæller Nicoline Kastberg Larsen, som blev overført akut med helikopter til Odense Universitetshospital.

Hun har derfor ikke oplevet fødeafdelingen i Svendborg, men er ikke i tvivl om, at det vil få negative konsekvenser på Ærø, hvis afdelingen bliver lukket.

- Flyveturen til Odense tager ikke så lang tid. Men der er jo også mange, der selv tager færgen for at komme til Svendborg Sygehus, når fødslen går i gang. Den tryghed bliver ødelagt, hvis de lukker afdelingen i Svendborg. Så skal man åbenbart bare klemme ballerne sammen, hvis man sidder på ombord på færgen og har veer, siger Nicoline Kastberg Larsen.

Har du en holdning?

Onsdag den 13. januar mødes regionsrådet i Region Syddanmark for at vurdere konsekvenserne af de i alt 38 forslag til besparelser, som kan ende med at koste Svendborg Sygehus sin fødeafdeling.

Med ved bordet sidder det ærøske medlem af regionsrådet, Poul Sækmose (K).

Han opfordrer nu ærøboerne til at dele deres erfaringer om at føde i henholdsvis Odense og Svendborg.

- Jeg vil mene, at det ikke gør den store forskel, om man som ærøbo føder i Odense eller Svendborg. Men jeg vil gerne høre om erfaringer og opfordrer folk til at ringe til mig, siger Poul Sækmose og tilføjer, at en tur i helikopter til Odense Universitetshospital ikke tager meget længere tid, end når en fødende eller anden patient flyves til Svendborg Sygehus.

- Men jeg er også godt klar over, at det bliver mere besværligt at komme på besøg på sygehuset, hvis man skal fra Ærø til Odense, siger Poul Sækmose i forventning om, at Odense Universitetshospital i fremtiden er i stand til at modtage alle fynske fødende.

- Jeg går ud fra, at forvaltningen har undersøgt kapaciteten, når man kommer med sådan et spareforslag, siger Poul Sækmose, som opfordrer ærøboerne til at ringe til ham og komme med deres syn på sagen før onsdag, hvor regionsrådet samles for at vurdere konsekvenserne af de 38 spareforslag.

- Hvad kommer til at betyde for ærøboerne, hvis fødeafdelingen i Svendborg lukker, og hvad skal man i givet fald tage højdefor. Det vil jeg gerne vide, og derfor opfordrer jeg ærøboerne til at ringe til mig, siger Poul Sækmose.

Fødeafdeling i fare: - Regionsrådspolitiker vil have ærøboerne på banen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce