Trods stor opbakning og mange forventninger til pendlerflyvning har alle tilsyneladende glemt det igen
ÆRØ: - Bare én af de ting, der lige så stille fadede væk i røgen fra sammenlægningen til én kommune!

Sådan lyder meldingen klar og utvetydig fra den sidste formand for Ærø Flyveplads, Christian Albertsen (S), når der spørges til, hvad der egentlig skete med forslaget om pendlerflyvning.

- Efter den store opbakning, som viste sig i den undersøgelse, vi dengang foretog af behovet, er der sådan set ikke sket det mindste! Og hvis jeg skal være helt ærlig, undrer det mig unægteligt, at der aldrig nogensinde er blevet rykket eller bare spurgt til det igen, siger Christian Albertsen, som ikke lægger skjul på, at han personligt stadig synes, pendlerflyvning er en fremragende idé.

- Og hvis andre også synes det, kan jeg da kun opfordre dem til at henvende sig til økonomiudvalget, som nu har ansvaret for flyvepladsen. Hvis sagen skulle komme videre til kommunalbestyrelsen, skal jeg i hvert fald nok bakke den op, lige som jeg gjorde dengang, pointerer han.

Alt var parat

Rent faktisk var alt ellers også lagt tilrette til en forsøgsordning med pendlerflyvning for præcis to år siden. Beslutningen og foreberedelserne var truffet i flyvepladsudvalget efter resultatet af en spørgeskemaundersøgelse blandt alle øens pendlere.

Næsten halvdelen af pendlerne svarede positivt på spørgsmålet om, hvorvidt de ville benytte sig af et tilbud om pendling pr. fly fra og til Ærø, og det var mere end rigeligt for flyvepladsbestyrelsen til at træffe sin beslutning om i hvert fald en prøveperiode på et halvt år.

Forberedelserne blev gjort, og efter planen skulle pendlerflyene gå i luften hver hverdagsmorgen kl. 7.15 fra Ærø med retur fra Tåsinge igen kl. 7.30 til Ærø. Om eftermiddagen skulle turen gå fra Ærø kl. 15.45 og retur fra Tåsinge igen kl. 16.00. Flyvningen skulle foregå på alle hverdage, dog ikke i skolernes ferieperioder. Selve turen var udregnet til præcist syv minutter i luften, og prisen for et pendlerkort til fly blev sat til 1.700 kr. pr. måned. Hvis man skulle have et såkaldt kombi-kort både til fly og færger, ville prisen være 2.150 kr., som naturligvis skulle være fradragsberettiget på samme vilkår som eksempelvis brobizz.

Dyre hop

Men da denne fuldt færdige plan kom frem til kommunalbestyrelsen i august 2005, blev den så at sige sendt til hjørnespark ved den prioriteringsdebat, som dengang foregik i begge de to ærøske kommuner i lighed med den, som i går fandt sted i Ærø Kommune. Og så skete der bare ikke mere!

- Vi vurderede åbenbart ikke, at der ikke skulle arbejdes videre med denne plan. Eller i hvert fald kunne der tilsyneladende ikke opnås enighed om at sætte den i gang. Der var jo også noget kommunal økonomi involveret, påpeger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) og understreger, at denne "henlæggelse" tydeligvis ikke havde gjort det store, idet ingen siden har spurgt til muligheden, hvis helt overordnede formål jo var at tiltrække flere fastboende.

- Hvis bare to familier flytter til Ærø på grund af denne mulighed med pendling pr. fly, har vi pengene så rigeligt hjemme, påpegede Christian Albertsen dengang.

I dag er det naturligvis også muligt at pendle med fly mellem Ærø og Tåsinge/København, men til ganske andre priser. Den såkaldte Ø-hop rutetaxaflyvning koster 230 kr. pr. tur mellem Svendborg og Ærø, og man får 10- procent i rabat, hvis man køber et 10 turs kort. Ø-hoppene går videre til Ringsted og Roskilde for henholdsvis 750 kr. og 900 kr. fra Ærø.

Prisen er dog forudsat, at der er mindst to personer, der deltager i Ø-hoppet. Hvis der kun er én, der skal med, aflyses turen, med mindre den pågældende er villig til at betale for to - det vil sige 1.800 kr.

Hvis man bruger flyene fra Ærø Flyveplads til decideret taxa flyvning, er prisen 3.370 kr. for en tur til København, men så kan der også være tre personer i flyet.
  • fyens.dk