Foreningerne bag Flaske-Peters Samling i Ærøskøbing samler penge ind til udskiftning af utæt tag. Samtidig beder de om støtte på internettet.

For et år siden overtog Marineforeningen for Ærøskøbing og Omegn og Sømandsforeningen Flaske-Peters Samling i Ærøskøbing.

Ifølge foreningens formand Jan Christensen har museets været velbesøgt i 2015. Men selvom det giver kroner i kassen, rækker pengene ikke til at redde flaskesamlingen, som er placeret i et fredet hus med utæt tag.

- Vi overtog museets efter Ærø Museum, som ikke har brugt en bøjet femøre på at holde bygningerne ved lige, siger Jan Christensen og tilføjer, at museets tag er mere end almindeligt utæt.

- Så utæt, som det overhovedet kan være

- Når man står deroppe om sommeren, kan man stå og kigge direkte ud gennem utætheder i taget. Det er så utæt, som det overhovedet kan være, siger han.

Flaske-Peters Samling består, som museets navn antyder, af flaskeskibe, som alle er lavet af den lokale sømand Peter Jakobsen. Han nåede i sin levetid fra 1873 til 1960 at bygge mere end 1700 flaskeskibe og 50 modelskibe.

En del af flaskeskibene er ikke udstillet, og samlingen i dag består af omkring 800 flaskeskibe og en række modelskibe. Og hvis det skal lykkes af holde samlingen under samme tag i byens gamle fattiggård, så skal der gøres noget nu, vurderer Jan Christensen.

Udover en mur, som på grund af en rådden rem, er skredet tre centimeter i gården, er museets tag den helt store udfordring hvad angår økonomi.

Tung og dyr opgave

Bygningen i Smedegade er nemlig fredet, og derfor er der skruet op for kravene hvad angår udskiftning af taget.

- Først skal der lægges gulvplanker som undertag. Derefter lægger man tagpap og lægter og til sidst tagsten. Det er både tungt og meget dyrt og kommer til at koste 1,3 millioner kroner, fortæller Jan Christensen og tilføjer, at det ikke vil kunne betale sig at understryge det eksisterende tag.

- Mange af tagstenene er så ødelagte og tynde, at det slet ikke vil kunne lade sig gøre, siger han.

Museum beder om støtte på internettet

Men salget af billetter til Flaske-Peters Samling rækker ikke til at lægge nyt tag på museet.

Det får nu Marineforeningen for Ærøskøbing og Sømandsforeningen til at søge flere forskellige fonde om økonomisk støtte. En af fondene er Realdania, som har lanceret en kampagne på internettet til gavn for ”bygningsarvens ildsjæle”.

Selve kampagnen går under navnet www.underværker.dk og kan ligeledes findes på Facebook under navnet ”Underværker”.

Her har blandt andre Marineforeningen for Ærøskkøbing og Omegn oprettet projektet ”Bevarelse af flaskeskibssamling”.

I dommerpanelet sidder fire iværksættere, ildsjæle og iværksættere, som bedømmer de enkelte projektet.

Et af de kriterier, er projekt dømmes på, er antallet af likes på Facebook. Man kan ligeledes gå ind på underværker.dk og klikke på ”Støt projektet”.

- Det håber jeg, at mange vil gøre. Det er meget vigtigt for os at bevare flaskesamlingen, siger formand for Marineforeningen for Ærøskøbing og Omegn, Jan Christensen.