Fire kvinder fra Odense-området er vendt hjem til barndomsbyen Skovby for at hylde den lokale købmand Høkeren. Høkeren var - og er stadig - centrum i Skovby, og det bliver i den kommende uge hyldet med en udstilling om Høkeren i købmandsforretnin

Skovby: Fire kvinder i hvide t-shirts med skriften "Høkeren danner sammenhold" sidder i et køkken i Skovby. Det er ikke et hvilket som helst køkken - det er Høkerens køkken. Kvinderne, der alle kommer fra Odense, er vendt hjem for at hylde den mand - og det sted - som har betydet så meget i deres barndom.

Høkeren var byens købmand, og selvom Høkeren, hvis borgerlige navn er Hans Ejler Eriksen, for længst har passeret de 80 år og er gået på pension, så er han stadig en central person i Skovby.

Det vil de fire kvinder (Nina Fladegård, Dorthe Pedersen, Line Høker Eriksen og Pernille Brygger), som alle er opvokset i Skovby, gerne markere, og derfor er de med i Modstrøm-kulturdagene med en udstilling om Høkeren hos Høkeren.

- Selvom det er længe siden, Høkeren gik på pension, så har han stadig en central rolle i byen. Det er her mændene mødes fredag aften for at tale ugen igennem, og hvis man vil have friskt morgenbrød om lørdagen, så kan man bestille det hos Høkeren, så henter han det hos bageren i Søby, fortæller Nina Fladegård, som er en af de fire kvinder, som står bag udstillingen.

I løbet af foråret har kvinderne knoklet for at finde gode historier, billeder, avisudklip og andet frem, som handler om Høkeren og butikkens historie. De har også allieret sig med Gro Madsen og Michael Larsen, som i billeder og på skrift har lavet portrætter af udvalgte skovbyboere.

- Vi vil rigtig gerne opfordre folk til at komme forbi i løbet af weekenden med deres billeder og udklip om Høkeren, så vi i fællesskab kan få lavet en rigtig stor og flot udstilling. Formålet er at vise, hvor stort et sammenhold Høkeren har skabt i Skovby, forklarer Line Høker Eriksen, som i øvrigt er barnebarn af Hans Ejler Eriksen.

Udstillingen åbner fredag den 8. september kl. 13-17 og holder derefter åbent lørdag kl. 11-15 og søndag kl. 13-17. I næste uge (fra mandag den 11. september til fredag den 15. september) er der åbent dagligt kl. 15-17.

Udstillingen kulminerer lørdag den 16. september med Michael Larsen, som vil fortælle ud fra sine portrætter, og Alberte Winding, som vil spille musik og fortælle anekdoter om Skovby. Det foregår klokken 14-17.

  • Af: