I år opfører Ærø Festspil Thorbjørn Egners historie om dyrene i Hakkebakkeskoven. Det er historien om, hvordan dyrene i skoven finder ud af at enes både store og små. Ligeledes er det fællesskabet, der driver festspillerne.

Søbygaard: Der er ikke længe til, at musikerne spiller publikum på plads foran scenen på Søbygaard. Alligevel er alt fred og ro på gårdspladsen, hvor skuespillerne i Ærø Festspils opførelse af Dyrene i Hakkebakkeskoven er ved at gøre klar til årets tredje aften med Klatremusen og Bamsefar. Børnene får en sidste sodavand og de voksne et lille glas vin, mens de venter på, at alle har fået den sidste sminke på.

De startede arbejdet med stykket i marts måned, og forud for premieren er gået mange øvetimer og forberedelse. Og spørger man, hvad der får så mange mennesker til at bruge så meget af deres fritid på festspillet, skulle man tro, at Morten Skovmus' morale om at de store faktisk kan leve i fordragelighed med de små havde sat sig et sted i de medvirkendes bevidsthed.

- Det vigtigste er, at der er et enormt godt fællesskab omkring festspillet, og noget af det, der er typisk ved det her, er, at vi har mange mellem 10 og 14 år, som medvirker, og så er der et spring op til nogen omkring de 70. Og det er jo skønt, at have et fællesskab på tværs af generationer, siger formand for Ærø Festspil, Jette Iversen, inden hun skal i sminken og have lagt sidste hånd på sit Morten Skovmus-kostume. Og hun bakkes op af instruktør og Mikkel Ræv, Peter Bang.

- Det er jo enormt stærkt, at alle er lige, og at alle alderstrinene har en fælles reference i det her, vi laver sammen, siger han.

Et egern: - Er der kommet mange?

Og de små nyder også de stores selskab. Rasmus Møller på 13 år har været med i festspillet i tre år. I år er han bagerdrengen, der får galt fat i peberkageopskriften, og han sørger for at få så meget ud af tiden med de andre i Ærø Festspil som muligt.

- Vi kunne egentlig godt komme en halv time før, stykket starter, men vi kommer alligevel altid halvanden time før for at hygge os med de andre. Det er en slags familie, vi har her, og det er rigtig sjovt at være med, siger han.

- Er der kommet mange?

Et egern stikker hovedet frem fra den store kulisse for at få et glimt af publikum. Klokken nærmer sig 19:30, og om lidt er det tid til, for tredje gang i træk, at bage peberkager og tage fusen på den stygge Mikkel Ræv og den gnavne Peter Pindsvin og tage til fødselsdag hos Bamsefar.

I teknikvognen står Jesper Balslev klar og skuer ud over et hav af knapper. Han er lydchef og en af de mange, som ikke selv spiller med, men gør festspillet muligt år efter år.

- Det er smadderskægt og hyggeligt. Der er meget at se til, men vi klarer den altid. Og det er også det, der gør det sjovt. Det er holdånden og samarbejdet og arbejdet med at få løst problemerne sammen, hvis de opstår, så man bagefter kan sige "yes, vi klarede den". Og det gør vi som sagt altid, siger han og stiller kaffen klar til endnu en aften bag pulten.

Ærø Festspil finder sammen i fællesskab i kulissen og i Hakkebakkeskoven to gange mere i år. Vil man med opleve stykket, er det klokken 19:30 tirsdag den 11. juli og klokken 16 onsdag den 12. på Søbygaard.

  • fyens.dk