Familie på Ærø-billeder fundet

Anita og Flemming Andersen stammer begge fra Ærø, men har boet i USA i 23 år. Her er de fotograferet ved et middagsselskab i Florida. De overvejer at flytte tilbage til Ærø. Privatfoto.
Foto: Santa Barbara Photography

Familie på Ærø-billeder fundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved nytårstid søgte vi efter ejerne af 614 gamle billeder, som en fotograf var faldet over på et loppemarked på Ærø. Nu har vi talt med familien Andersen om, hvordan deres familiebilleder havnede der.Af Catarina Nedertoft Jessen, Fyns Amts Avis

Efter urmager Max Andersens død i 1987 skulle der ryddes op i hans sager. Kassen med en del af de negativer, som han havde taget gennem livet med sit Leica-kamera, tilbød en ven af familien at tage sig af. En del af billederne kunne have relevans for de lokalhistoriske arkiver, mente vennen, og resten – familiefotos uden relevans for offentligheden – ville han skaffe sig af med.

Familien Andersen havde jo allerede de fremkaldte billeder i deres album, så negativerne ville de ikke komme til at mangle.
LoppemarkedHvad der helt præcist skete siden da står hen i det uvisse. Men sandsynligvis nåede familiens ven før sin død ikke at få sorteret i de mange billeder. For to somre siden havnede de i hvert fald på et loppemarked på Vestergade i Ærøskøbing. Her kom Fyns Amts Avis’ fotograf Andreas Bastiansen forbi og blev interesseret i de gamle negativer, som han scannede ind digitalt og siden forsøgte at give tilbage til billedernes ejere, ved at vi i avisen bragte en del af billederne og lagde dem online, så de kunne nå langt ud.
Familiealbum i avisenDer gik ikke mange timer, før vi fik de første henvendelser på redaktionen i Ærøskøbing. Mange kunne genkende personer på billederne. En skrev, at han var interesseret i at få billederne af Ærøskøbing Borgerlige Skydeselskabs fugleskydning, en anden hvilket årstal billederne af kongeskibet måtte være fra. Mange kommenterede især på vores Facebook-side, og efter et døgn fik vi at vide, at sønnen til fotografen stadig var i live – og hans mor ligeså.

Afdøde Max Andersens hustru – der bor i Stokkeby – blev noget rystet, da hun bladrede om til Ærø-siderne i sin morgenavis og så sine familiefotos fylde et helt opslag. Hun havde ikke tænkt, at de private familiebilleder skulle deles med alle amtsavisens læsere. Det fortæller hendes søn Flemming Andersen, som har været bosiddende i USA de sidste 23 år. Han har fundet tid til at mødes med Fyns Amts Avis på familiens vegne under et julevisit til øen.
-Hun var ikke så happy, fortæller Flemming Andersen, som optræder som baby med store kinder på mange af billederne. I dag er han 63 år gammel og besøger øen sammen med sin ægtefælle Anita Andersen på 65, som også stammer fra Ærø.

De ser i dag de 614 billeder igennem og er ved endt gennemgang glade for, at de har fået set billederne igen.

-Livet er nogle gange noget mærkeligt noget, siger Anita Andersen, mens Flemming Andersen trykker på computerens taster og skøjter hen over de første år af sit liv.

Max Andersen fra Ærø var hobbyfotograf det meste af sit liv. Han blev udlært urmager i Rudkøbing, og var svend i Aalborg. Da han efter sin svendeperiode vendte tilbage til Ærø og åbnede sin egen butik, havde han taget urmagerens datter fra Aalborg med sig. De to giftede sig og fik tre børn, hvoraf Flemming Andersen er det ene. Leica-kameraet, som Max Andersen tog alle sine billeder med, har sønnen i dag stående på en hylde i sit hjem i Fort Lauderdale.

-Min far gik meget op i fotografi, siger Flemming Andersen og fortæller, at faderen som en af de eneste på øen også havde sit eget fotolaboratorium, hvor han fremkaldte billederne.Et billede af Max Andersens bil – en Opel Kaptajn – dukker op og Flemming Andersen stopper sin fortælling.
-Det er kajtajnen! udbryder han henvendt til Anita Andersen.
-Jeg kan stadig huske nummerpladen.

Næsten lige så begejstret bliver han, da der dukker billeder af Max Andersens motorcykel op. En sort Nimbus, som vi på avisen troede, at fotografen måske havde været på langtur til Syden i, men det viser sig at være Flemmings mormor og morfar, som har lånt kameraet med.

Billederne bringer også minder frem for Anita Andersen. Hun var endnu ikke var gift med Flemming, da billederne blev taget, men hendes familie har kendt Flemming Andersens hele livet. Da hun ser en gammel radio kommer hun i tanke om Flemmings farmor.-Jeg tror, at hun var den allerførste på hele øen med et fjernsyn. I hvert fald var hun den første fra Bregninge. Vi var sjældent så musestille, som da vi som børn fik lov til at sidde i hendes stue og se tv. Vi ville ikke risikere at blive smidt ud, husker hun.

For Flemmings farmor var det en stor ting med tv’et. Hun tog forklæde på, når det blev tændt. Når hun kunne se folk i kassen, kunne de måske kigge tilbage, og så skulle man se ordentlig ud.Da de 614 billeder er set igennem, er avisens udsendte lettet.

-Der er ikke noget ved de her billeder, som ikke måtte komme ud. Det var sjovt at se dem igen, og jeg kan godt forstå, at de også er spændende for andre ærøboer at kigge på, men jeg forstår selvfølgelig også min mor, siger Flemming Andersen.

Hans hustru supplerer:
-Det var rart at se billederne. Selvfølgelig snakker vi med vores venner om gamle dage, men normalt plejer vi jo at se fremad.

Familie på Ærø-billeder fundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce