På en Facebook-gruppe finder ærøske fodsports-entusiaster selskab til at gå vidt og frit på øen. Tag med på gåtur fra Marstal til Ommel.

MARSTAL: Enhver travetur må tage sit afsæt, og hvorfor ikke begynde med en gade? Marianne Rosenkrantz Bliesmann møder os foran sit hus på Møllevejen - fem kvinder i praktisk fodtøj. Vi går ned ad stien, væk fra vejen, ud mod bakkede vidder af grønt og blåt, der oplyser landskabet på en måde, som de ikke har gjort længe.

Flere af de travende kvinder har allerede delt mange kilometers snak og landskaber, mens en i dag begiver sig ud på sin første travetur med Facebook-gruppen "Gå tur sammen på Ærø", som Marianne Rosenkrantz Bliesmann startede i december. I dag tæller gruppen 149 medlemmer, der kan søge fælles fodslag ved at slå en gåtur op på gruppens væg. De angiver mødested og rute, og så er det ellers bare at gå - om man så er to eller ti.

Fodrejser på Ærø

- På Facebook gruppen "Gå tur sammen på Ærø" kan de 149 medlemmer foreslå en gåtur og finde folk til at slå følge.  - Ældresagen arrangerer gratis gåture i Ommel på tirsdage fra kl. 10.-11.

- ÆIK arrangerer 8 vandreture i løbet af foråret. De foregår onsdag formiddage, og den første gang er d. 5. april. Prisen er 20 kr. per vandretur.

- Jeg elsker at gå. Det gør mig glad, og det giver velvære. Og så er det ekstra dejligt at gå sammen med andre og komme i snak med nogen, man ellers ikke kender, fortæller Marianne Johansen.

Hun har gennem flere år kendt Ingrid Nielsen via hjemmeplejen, hvor de begge har arbejdet. Men forskellige arbejdstider betød, at de aldrig rigtigt havde snakket sammen, inden de mødtes i gå-gruppen.

- Nu har vi gået flere ture sammen. Nogle gange har vi bare været os to. I sidste uge gik vi hele vejen rundt om Urehoved og endte med en kop kaffe i Mariannes lille strandhus. Det er dejligt at lære hinanden at kende, for når man går, bliver snakken en anden, smiler Ingrid Nielsen.

Gå fri

Vi går forbi poppeltræerne og skrår over Ommel Kirke, alt i mens snakken går om arbejde, lokalhistorie, om sang og det spirende forårslandskab. En af kvinderne tager en grøn pose op af lommen. Så kan hun opsamle lidt skrald fra grøfterne, når hun nu alligevel er på en 4,5 kilometers langfart.

Marianne Rosenkrantz Bliesmann tog initiativ til gruppen, efter hun i april 2016 flyttede fra Helsingør til Ærø.

- Jeg har altid holdt meget af at gå, og da jeg tog springet til Ærø uden at kende et øje, tænkte jeg, at det at gå var en god måde at lære ærøboer at kende og samtidig udforske øens for mig ukendte stier og smukke natur.

I søndags inviterede Ella og Hans Ehrenreich de travende på frokost efter en gåtur på Nevre, og når sol og lys vinder indpas over Ærø, skal gangfolket have madpakker med, så de foruden samtaler, stilhed og natur også kan nyde lidt godt til ganen.

- En særlig ting, vi får foræret gennem gruppen, er at opdage stier, vi måske ikke lige havde betrådt. Samtidig er hver tur anderledes, fordi man kommer til at gå og snakke med forskellige mennesker, og fordi antallet altid varierer, siger Marianne Rosenkrantz Bliesmann, mens hun lader Ommel bag sig.

En fodrejse er forbi. Vi går op ad stien, hen mod Møllevejen og cykler videre ud i dagen, alle en kende lettere og opløftede.

  • fyens.dk