Hvis kommunen sløjfer Marstalfærgen, så starter marstallerne selv en privat færgerute, lyder meldingen fra skibsredder Jan Fabricius
MARSTAL: - Uanset hvad kommunen beslutter, vil der altid være færge i Marstal, lyder det fra skibsredder Jan Fabricius, der som de fleste andre marstallere ikke kan forestille sig Marstal uden en færge. Derfor står han nu i spidsen for en gruppe lokale, som nu har stillet i udsigt, at borgerne selv åbner en privat færgerute fra Marstal, hvis kommunen fastholder den færgeplan, der fra 2012 lukker færgeruten fra Marstal til Rudkøbing ned.

- Borgerne har før stået for egen færge, og så kan vi vel gøre det igen. Før de to tvillingefærger var det jo byens færge, lyder det fra skibsredderen, som sagtens kunne finde på selv at stå i spidsen for en sådan privatfærge. Han er sikker på, at det rent økonomisk godt ville kunne lade sig gøre med en privat rute.

- Det kunne jo lade sig gøre dengang, og der rejser flere mennesker frem og tilbage nu end nogensinde, så hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre, spørger han.

Bag ham står en gruppe marstallere, hvis navne Jan Fabricius ikke vil ud med.

Jan Fabricius tvivler dog på, at det kommer så vidt, og håber, at politikerne kommer på bedre tanker.

- Ideen om en hurtigfærge er jo god nok, men nu må vi se, om det kommer videre, lyder det fra skibsredderen.

Samarbejde forlist

En privat færgerute er ikke det eneste nye, Jan Fabricius har på tegnebrædtet. Det Faaborg-baserede maritime bemandingsbureu, Nordic Offshore, skulle i samarbejde med Jan Fabricius have startet et shipmanagement- firma op i Marstal fra første januar. Samarbejdet er imidlertid forlist af grunde, ingen af parterne vil kommentere.

Ifølge direktør Søren Mikkelsen, ejer af Nordic Offshore, er nogle "uafklarede spørgsmål" nu skyld i, at projektet er kommet i skuffen.

- Indtil videre ligger projektet i dvale, men vi har ikke givet helt op endnu, lyder det fra Søren Mikkelsen.

Jan Fabricius ønsker ikke at komme ind på, hvorfor shipmanagementfirmaet ikke blev til noget, men har i stedet kastet sig over et andet projekt. Det er københavnerfirmaet Stella Shipping, som per første januar flyttede ind i de røde bygninger på Havnen i Marstal, hvor Nordic Offshore ellers skulle have siddet, og som tidligere husede rederiet Erria, som Jan Fabricius jo som bekendt også har stået bag.

Nyt firma i Marstal

Jan Fabricius sad i forvejen som bestyrelsesformand for Stella Shipping, som han står bag sammen med Niels Struve, Steen Bryde og Hasse Larsen. Firmaet beskæftiger sig med nybygning af skibe til internationale firmaer.

- Vi ville gerne drive det videre, og derfor åbner vi nu i Marstal, oplyser Jan Fabricius.

Firmaet har indtil videre fire anstatte i Marstal med Niels Vestergaard som administrende direktør. Jan Fabricius driver desuden konsulent- og shippingfirmaet Sea Consult.

Det er endnu ikke fastlagt, om nogle af de to selskaber skal spille en rolle i en eventuelt kommende privat færgedrift.
  • fyens.dk