En gåtur om dagen holder lægen af vejen

Jens og Sine Röhling på en af deres faste gåture. De har i alt fire ruter, som de væksler i mellem. Foto: Rasmus Henriksen

En gåtur om dagen holder lægen af vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens og Sine Röhling går hver morgen en tur for at holde sig friske og rørige. Ægteparret er med til at danne grundlag for statistikken, der viser, at ærøboerne har 16,6 procent mindre kontakt til deres læge.

Ærøskøbing: Hver morgen, efter at have indtaget en kop kaffe til lyden af radioen, går ægteparret Jens og Sine Röhling en tur. Det er deres naturmedicin og har været det i årtier. Parret, der er 88 og 83 år gamle, er med til at danne grundlag for statistikken, der viser, at ærøboerne går 16,6 procent mindre til læge end regionsgennemsnittet.

Parret mener ikke, at de har benyttet lægen mere eller mindre end andre. Jens Röhling går ved hjælp af to indopererede plastikknæ, og for fire år siden blev han hentet på øen i helikopter, da en blodprop ramte. Det anser hans kone, Sine Röhling, dog ikke for at være nok til at blive fritaget for den daglige motion.

- Jo mindre han bruger knæene, jo værre bliver det, siger Sine Röhling bestemt og pointerer, at hvis man først stopper med at røre sig, så går kroppen i stå.

Sådan kom vi frem til tallene
Tallene, der er brugt i artiklen, er udregnet ved at tage det samlede antal lægekontakter for en kommune og dividere det med befolkningstallet over 18.En lægekontakt dækker over et besøg fysisk hos lægen, email-konsultationer og telefon-konsultationer.

Tallene, der er benyttet til regnestykket, kommer fra Danmarks Statistik.

Kender alle og hilser på alle

Ægteparret går minimum en halv time hver morgen. Efter få skridt møder de Torben Svanberg, som giver sit bud på det lave antal lægebesøg.

- Her på øen er der roligt og ingen stress. På fastlandets motorveje holder man i kø hele tiden, her flyder trafikken bare. Der er heller ikke kø i butikkerne, siger Torben Svanberg.

Halvvejs på ruten må Jens Röhling dreje af i retning af hjemmet. Plastikknæene har gjort deres arbejde for nu, og han begiver sig videre til dagens næste ritual - han skal nemlig en tur ud i strandhuset. Det er intet problem trods hans fremskredne alder.

- Jeg har for nyligt fået forlænget kørekortet med 15 år, siger den 88-årige og griner.

Sine Röhling går videre langs Molestien. Her møder hun Karen Ohrt. Hun indeholder heller ikke hele sandheden bag tallene, men er alligevel ikke bleg for at komme med et bud.

- Ærøboerne er meget imødekommende. De hilser alle sammen på en, endda selvom de ikke kender en - det har jeg ikke oplevet før, siger en glad Karen Ohrt, der er flyttet hertil fra København for tre år siden. Hun påpeger samtidig, at det måske er er en særlig type, der vælger at slå sig ned eller blive boende på en ø.

En gåtur om dagen holder lægen af vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce