På Ærø er en af øens to lokalbetjente sendt til den dansk-tyske grænse for at medvirke til paskontrol. Den anden betjent er på grund af en knæskade delvist sygemeldt frem til den 22. maj og er ikke-operativ. Ifølge Fyns Amts Avis' oplysninger eren tredje betjent, som burde afspadsere efter en uges grænsekontrol, nu ene om øen servicere øen frem til torsdag i næste uge

I mere end en forstand halter politiets dækning på Ærø i øjeblikket.

Mens Lokalbetjent Lennart Mogensen kun er i stand til at udføre kontorarbejde på grund af en knæskade, er hans kollega Morten Aunsborg sendt til den dansk-tyske grænse for at medvirke til grænsekontrol.

Det erfarer Fyns Amts Avis, som i går var i telefonisk kontakt med Morten Aunsborg.

Han bekræfter at være udstationeret ved grænsen.

- Jeg må jo godt udtale mig om egne arbejdsforhold, og jeg vil ikke lyve om faktiske forhold. Så det kan jeg godt bekræfte, fortæller Morten Aunsborg.

Udstationeringen varer fra torsdag den 25 februar og en uge frem. Det sker på et tidspunkt, hvor hans kollega Lennart Mogensen halter rundt på en delvis sygemelding på grund af en knæskade.

Hvordan Ærø er dækket ind politimæssigt lige nu, ønsker Morten Aunsborg ikke at svare på.

- Jeg må udtale mig om mine egne arbejdsforhold. Hvordan Ærø er dækket ind politimæssigt, må du spørge vores ledelse om, siger han.

Lennart Mogensen afviser også at oplyse, hvem politiet sender ud på Ærø, hvis der opstår en akut og udrykningskeævende situation.

Han bekræfter dog det, alle på Ærø kan se, nemlig at han har smidt uniformen og humper rundt på grund af et skadet knæ.

- Jeg kom til skade i januar og er indtil videre delvist sygemeldt frem til den 22. Maj. Derfor har jeg for nylig også sagt nej til at tage ud og ransage alene, fordi jeg ikke ville risikere at stå alene med en person, der måske ville modsætte sig. Så lige nu udfører jeg kun administrativt arbejde, siger han.

Ifølge Fyns amts Avis oplysninger har politiet ikke sendt en afløser til Ærø.

På baggrund af et tip erfarer avisen, at der dog bor en betjent på øen, som kan tilkaldes ved behov.

Avisen erfarer også, at denne betjent netop er vendt tilbage til Ærø efter en uges udstationering ved grænsen, og derfor burde afspadsere.

Fyns Amts Avis har bedt direktør for Fyns Politi, Kit Claudi Grøn-Iversen om

Politidirektøren holder ferie, men har skrevet en mail til avisen, hvor det fremgår, at der vil være en lokalbetjent til rådighed trods en skadet betjent og udstationering af lokalbetjent Morten Aunsborg.

- I forhold til beredskabet på Ærø vil øen fortsat være dækket på samme niveau i tilfælde af akutte udrykningskrævende opgaver. Det gælder også under sygdom, ferie eller lignende. Der vil således som sædvanligt være en lokalbetjent på vagt på øen i den kommende uge. Det er der ikke ændret ved.

Det har selvsagt ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål til Kit Claudi Grøn-Iversen.

Charlotte Nyborg har ikke ønsket at oplyse, hvilken betjent der er tale om.

Det seneste år har der været kritik af - og stor fokus - på politiets dækning på Ærø samt på politiets responstid.

Blandt andet kom det frem i april sidste år, at en værtshusejer og en vagtlæge måtte vente seks timer på at få hjælp til at håndtere en situation, hvor en psykisk syg mand optrådte truende og begik selvbeskadigelse på et værtshus i Marstal.

Ligeledes nåede en truende og aggressiv værtshus gæst at fordufte i påsken sidste år, da det tog politiet to timer at nå frem i fly trods flere alarmopkald fra bekymrede værtshusgæster.

I et andet tilfælde er en af øens vagtlæger af politiet blevet bedt om at sparke en dør ind samt håndtere potentielt voldelige og muligt psykisk syge personer i politiets fravær.

Vagtlæge Iza Alfredsen har tidligere udtalt i Fyns Amts Avis, at hun har oplevet at blive bedt om at kommunikere med en knivbevæbnet person gennem et åbenstående vindue for at vurdere om der var brug for tvangsindlæggelse og dermed politiets assistance.

På baggrund af kritikken og kritiske artikler i FAA holdt Fyns Politi møde med kommunen sidste år for at finde løsninger og bud på, hvordan responstiden kan forbedres.

Derfor kommer det som en overraskelse for lokalepolitikerne, at En af øens betjente er sendt til grænsen, mens en anden er ude af stand til at deltage i operative opgaver.

Politikerne er trods ønske om god dialog og samarbejde med politiet ikke informeret om den aktuelle situation.

Borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) kalder det en udfordring, at lokalbetjente på Ærø skal deltage i grænsekontrol.

Jeg har ikke adgang til de overvejelser de gør sig i politiets ledelse. Når de siger, at der er en på vagt, så er ærøboerne garderet. Men det er interessant at vide, om det er en, der er på fastlandet eller på øen. Det gør det til en ekstra udfordring, når en af de faste på Ærø skal indgå i en turnus ved grænsen, siger han.

Mere om emnet

Se alle
- Politikerne har svigtet: 3900 underskrifter ikke nok til at bevare politistation

- Politikerne har svigtet: 3900 underskrifter ikke nok til at bevare politistation

Tillidsmand efter flytninger: - Betjentene er blege, men fattede

Tillidsmand efter flytninger: - Betjentene er blege, men fattede

Politidirektør om reorganisering: - Det ville ikke hænge sammen længere

Politidirektør om reorganisering: - Det ville ikke hænge sammen længere