Ellen bliver endnu dyrere: Ny ekstraregning fra Søby Værft

Regningen for elfærgen Ellen sniger sig efter al sandsynlighed op over de 100 millioner kroner, efter en ekstraregning fra Søby Værft skal betales. Arkivfoto: Anders C. Østerby.

Ellen bliver endnu dyrere: Ny ekstraregning fra Søby Værft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elfærgen Ellen bliver formodentlig adskillige millioner kroner dyrere, efter at Søby Værft har sendt kommunen en regning på ekstraarbejde. Det viser papirer, som Fyns Amts Avis har set.

Ærø: Den er blevet forsinket og fordyret ad flere omgange, og nu er der i følge avisens oplysninger nok en ekstraregning på vej for elfærgen Ellen, der efter planen skal indsættes på Søby-Als-overfarten engang i første kvartal af 2019.

Ifølge papirer, som Fyns Amts Avis har set, sidder Ærø Kommune i forhandlinger med Søby Værft om en ekstraregning på 8,4 millioner kroner. Et beløb der skal betales for ekstraarbejde udført på elfærgen.

Med den nye ekstraregning sniger det samlede beløb, som Ærø Kommune skal spytte i elfærgeprojektet, sig op på den store side af 100 millioner kroner.

Ifølge sagsfremstillingen, som den fremgår af dagsordenen for det lukkede punkt på kommunalbestyrelsens møde i sidste uge, og som er kommet Fyns Amts Avis i hænde, indløb den første ekstraregning fra Søby Værft til kommunen tilbage i august sidste år, hvor beløbet dengang lød på 4,3 millioner kroner. I det forgangne år er regningen løbende blevet opdateret, og beløbet ramte i juli i år 11,5 millioner kroner, men man har nu med advokaters hjælp forhandlet beløbet ned til de 8,4 millioner kroner.

Elfærge-aftale
Ifølge sagsfremstillingen, som kommunalbestyrelsen havde på bordet ved sit møde onsdag den 29. august, rummer den aftale, som Ærø kommune og Søby Værft A/S med advokaters mellemkomst har arbejdet sig frem til, følgende tre punkter:1: Ærø Kommune betaler Søby Værft A/S 8,4 millioner kroner til endelig og fuldstændig afregning, ved formel indgåelse af aftale.

2: Søby Værft A/S bibeholder garanti på 22 millioner kroner til Ærø Kommune, svarende til Ærø Kommunes andel af "Capped Cost Reimbursement" indtil formel Take over har fundet sted.

3: Søby Værft udsteder derudover en anforordnings- og færdiggørelsesgaranti på to millioner kr som dækning for det resterende arbejde, der skal udføres af Søby Værft A/S i forbindelse med færdiggørelse af elfærgen.

Irriterende indblanding

Borgmester Ole Wej Petersen (S) ønsker hverken at be- eller afkræfte sagen, da avisen taler med ham.

- Det har jeg ingen kommentarer til, udover at det meget irriterende, at vi ikke kan lave aftaler uden pressens indblanding.

Hvis der nu løber en ekstraregning ind fra batteriproducenten Leclanché, hvor de fortæller, at deres batterier er blevet 15 millioner kroner dyrere end først anslået, hvem hænger den regning så på?

- Vi regner i hvert fald ikke med, at den hænger på os.

Hvad er den overordnede aftale med partnerne i projektet, hvis det, de skal levere, viser sig at blive dyrere end først antaget?

- Helt grundlæggende er de ekstraregninger, der måtte løbe på, noget partnerne selv skal dække. Men jeg kan ikke udtale mig om de papirer, du refererer til. Det ville være ufint af mig at kritisere folk, der lækker informationer og så selv udtale mig om den her sag, lyder det fra borgmesteren.

Ingen kommentarer fra værft

Lysten til at udtale sig er ikke meget større hos sagens anden part, Søby Værft. Her vil dirketør Roar Falkenberg heller ikke sige noget om avisens oplysninger om en ekstraregning fra værftet.

- Jeg udtaler mig aldrig om forhold mellem os og kunderne. Det kunne aldrig falde mig ind at kommentere noget som helst i forhold til vores kunder, uanset om det er positivt eller negativt, lyder det kort fra værftsdirektøren.

Ifølge avisens oplysninger havde man fra kommunal side håbet på at kunne lande en endelig aftale om ekstraregningen på den lukkede del af dagsordenen på sidste uges kommunalbestyrelsesmøde og efterfølgende have præsenteret aftalen på et pressemøde torsdag kl. 10. Et pressemøde der blev aflyst torsdag morgen kl 9.30.

På fredag mødes el-færgestyregruppen, og på gruppens lukkede dagsorden er et punkt med overskriften "'Status Søby Værft forhandlinger".

Ellen bliver endnu dyrere: Ny ekstraregning fra Søby Værft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce