Dog mener eksperter, at man kunne have spurgt andre aktører for at få en markedsrigtig pris.

Det Gamle Værft står til at modtage lidt over to millioner kroner over de næste to år, hvis kommunalbestyrelsen i næste uge godkender kultur- og socialudvalgets indstilling.

Det er sket uden udbud, og det er i orden. Det mener flere eksperter, Fyns Amts Avis har talt med.

- Ud fra ordlyden i udbudsloven er der ikke noget krav om, at det skal i udbud, vurderer professor ved juridisk institut på Aarhus Universitet Michael Steinicke.

Markedsvilkår

Ifølge Karsten Naundrup Olesen, professor ved det juridiske fakultets Center for Virksomhedsansvar (CEVIA) i København, kan man sikre en markedsrigtig pris ved for eksempel at sende opgaven i udbud.

- En måde at sikre sig på er at afsøge markedet. Selv hvis opgaven ikke skulle i udbud, kan man jo godt forsøge at afsøge markedet for at se, om andre virksomheder kunne tilbyde noget tilsvarende, siger han.

Michael Steinicke er enig.

- Best case kunne man have spurgt andre aktører, siger han og uddyber, at en markedsafdækning for eksempel kan være baseret på et forudgående kendskab til andre aktører på markedet.

- Men juraen peger i retning af, at man kan være selektiv, siger han.

Socialøkonomisk særregel

Udbudsreglerne tillader desuden, at kommunen har mulighed for at forbeholde en opgave til en socialøkonomisk virksomhed, som for eksempel Det Gamle Værft.

Michael Steinicke påpeger dog, at en aftale med en socialøkonomisk virksomhed kræver, at man skal tage andre af denne type virksomheder med i betragtning.

Sune Troels Poulsen, partner med speciale i blandt andet udbudsret hos advokatfirmaet Andersen Partners, er enig.

- Firkantet sagt vil jeg sige, at hvis man er omfattet af reglerne om socialøkonomiske virksomheder, skal man lave en konkurrence mellem dem. Men det kræver, at de har kapacitet og kompetence til at byde på samme opgave. Hvis det er tilfældet, så følger det af udbudsloven, at man skal etablere en konkurrence mellem dem.

  • Fyns Amts Avis