Ekspert: Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i

Vibeke Borberg, advokat med speciale i informationsret og presseetik. Foto: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Ekspert: Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men man må ikke videregive noget, som handler om andre menneskers rent private forhold, eller som kan have en krænkende karakter, siger ekspert i informationsret og presseetik Vibeke Borberg, som understreger, at der ikke er nogen faste regler.

Ærø: Både borgmester Ole Wej Petersen (S) og formand for den lokale socialdemokratiske partiforening Carsten Hansen rejste onsdag spørgsmålet, om det overhovedet var tilladt at optage et medlemsmøde, som bestyrelsesmedlem Henning Borchert-Jørgensen har gjort.

Det korte svar er, at det må han godt.

- Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i. Man behøver ikke fortælle andre, man gør det. Det er den ene side af sagen. Den anden er, om han må videregive det, og om I (Fyns Amts Avis, red.) må bringe det, siger Vibeke Borberg, som er advokat med speciale i informationsret, medieret og presseetik.

Og til den anden side af sagen siger hun:

- Man må ikke videregive noget, som handler om andre menneskers rent private forhold, eller som kan have en krænkende karakter. Det er det samme, der gør, om I må videregive det, men når I først har det i hænderne, er det en vurdering af, om det har offentlig interesse.

Det er altså op til mediet at vurdere, om noget er krænkende, og der er en række hensyn at tage, siger Vibeke Borberg.

- Et hensyn er, at dem, der deltager i mødet, ikke regner med, at det bliver optaget og viderebragt. Et andet hensyn er, at om det indeholder noget, der udstiller nogen unødigt. For så kan man ikke bare videregive det, specielt ikke til nogen, der kunne finde på at offentliggøre det i en videre kreds, som medierne jo trods alt kunne finde på, siger hun.

Hvad afgør, om noget er krænkende?

- For eksempel, om det vedrører privatlivets fred, om emnet er meget personligt, og om man er har mistet besindelsen og opfører sig på en måde, som man normalt ikke ville gøre. Så kunne der også godt være et hensyn at tage. Men det er meget emnet, der er afgørende for, om det er krænkende for nogen, siger hun.

Uberettiget eller ej

Ifølge Vibeke Borberg gør det en forskel, om det - som i dette tilfælde - er borgmesteren, der er i fokus, eller om udtalelser fra et menigt medlem også viderebringes. Personer med såkaldte gyldne kæder skal ofte tåle mere. Men:

- Ingen af dem regner med, at noget fra det her møde kommer til andres kendskab. De har vel alle en forventning om, at de holder et møde, der ikke er offentligt. Det er klart, at en borgmester er en offentlig person på en anden måde end et menigt medlem, men jeg vil alligevel sige i en sådan situation ville han under normale omstændigheder kunne regne med, at det var et ikke offentligt møde.

Men der er ingen faste regler, understreger Vibeke Borberg.

- Det ord, der bliver brugt i lovgivningen, er uberettiget. Det er strafbarhedskriteriet. Det er en vurderingssag i enhver given sag, om det er uberettiget at optage det, og om det er uberettiget at videregive det. Det er det det her offentlighedsinteressekriterium, som er meget tungtvejende, plus hensynet til om der er nogen, der bliver unødigt krænket og udstillet.

Ekspert: Man må gerne optage samtaler, man selv deltager i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce