Ambulancer på Ærø

Lokalpolitikere og Sygehusforeningen Ærø skal mødes lige efter påske for at diskutere ambulancedækningen på Ærø. Mødet har været planlagt længe, men er aktualiseret efter weekendens melding om hjertestop, hvor øens eneste ambulance var optaget.

Ærø: Tirsdag efter påske, den 18. april, skal en ærøsk ambulancegruppe mødes for at diskutere det aktuelle beredskab på Ærø. Gruppen, som mødes jævnligt, består af kultur- og socialudvalgsformand Carl Jørgen Heide (P), borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S), formanden for Sygehusforeningen Ærø, Lars Ole Gjesing, samt Tone Nehammer (SF) og Alex Suszkiewicz (EL), som længe har haft ambulancer som mærkesag.

Mødet har været planlagt længe, men er blevet aktualiseret af episoden søndag den 9. april, hvor Ærøs ambulance var optaget af en patienttransport, da der kom en melding om hjertestop. En akuthjælper og en praktiserende læge blev kaldt til stedet og ydede førstehjælp. Ambulancen kom efter 27 minutter, helikopteren efter 40.

- Mødet bliver præget af den episode, der var i weekenden. Det er desværre det, vi har måttet vente på. Vi vil rette henvendelse til regionen og sige, at vi stadig ikke er tilfredse. Vi kan ikke forstå, at der er to ambulancer, og den anden så ikke kan rykke ud, siger Jørgen Otto Jørgensen og er dermed uenig med Thyge Nielsen (V), formanden for Region Syddanmarks præhospitale udvalg, som siger, at vi har "et rigtig velfungerende system på Ærø".

- I den situation her har de forsøgt at kalde nummer to, så de har jo haft det i tankerne. Det, der bør arbejdes på, er en back up, så nummer to kan komme ud at køre hurtigt. Det er det, vi mangler i sådan en situation. Der gik jo tæt på 40 minutter, før helikopteren kom, siger borgmesteren og tilføjer, at man ikke kan regne med, at der altid er en akuthjælper lige i nærheden.

- Havde den akuthjælper ikke været så tæt på, havde det været skæbnesvangert. Det, der har reddet personen, er akuthjælperen, der har været øjeblikkeligt fremme. Det er en tryghed, men der er ikke nogen garanti for, at de kommer så hurtigt. For os er det uforståeligt, at vi har to ambulancer holdende, og vi så ikke kan finde ud af at bemande dem. Det bør der kunne findes en bedre løsning på end den, der er nu, siger han.

  • Katrine Becher Damkj¾r

    Af:

    Områderedaktør, Øhavsredaktionen Langeland og Ærø. Jeg er født og opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn. Siden har jeg boet i Odense, Frankrig, København, Syrien og Odense igen. Og siden efteråret 2014 har jeg boet med min familie på Ærø. Inden jeg kom til Ærø, arbejdede jeg i godt fire år som freelancejournalist med base i Odense.