Nye restriktive regler for bekæmpelse af rotter vil føre til boom af det forhadte skadedyr til efteråret, forudser lokal rottebekæmper

Nye, restriktive regler for bekæmpelse af rotter forbyder udlægning af gift længere væk end 10 meter fra bygninger.

På Ærø forudser rottebekæmper Jørgen Rosendahl, at de nye regler vil medføre et sandt rotteboom til efteråret.

- Vi må ikke længere bekæmpe rotter med gift i digerne. Det vil betyde, at rotterne begynder at yngle, når det bliver varmere, og at de søger ind mod bygninger og ejendomme, når det bliver koldt igen. Det bliver et kæmpe problem til efteråret, siger han.

Skadedyrene boltrer sig i det åbne land

Fyns Amts Avis har været med på rottebekæmpelse ved en ejendom, hvor et hønsehus er indtaget af de forhadte skadedyr.

Men også forladte huse og diger er under voldsomt pres.

I et mark-skel få kilometer fra Ærøskøbing peger Jørgen Rosendahl frem for sig med en jernpind for at vise det helt tydelige problem.

- Det her rottehul er helt nyt. Jorden er ikke engang blevet våd endnu. Sådan ser det ud over det hele, siger han og peger ud over et regnvådt landskab bestående af marker og diger.

Miljøordfører: Det er helt tosset

Det er helt tosset, at fagfolk ikke må bekæmpe rotter med gift i det åbne land, når skadedyrene som på Ærø har gennemhullet digerne.

Det mener Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

Han vil nu tage sagen op med miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

- Det lyder tosset, at en person, der er uddannet til professionelt at bekæmpe rotter, ikke må sætte gift ud. Det er uholdbart, når der nærmest er tale om udsigt til en rotteinvasion.

- Der skal tages hensyn til mennesker og dyr

Risiko for forgiftning af andre dyr er en af årsagerne til de nye regler. Hvem skal man tage mest hensyn til; mennesket eller dyrene?

- Der skal ske en afvejning og tages hensyn til både mennesker og dyr.

- Men når vi med flere milde vintre nu står overfor en invasion af rotter, skal eksperterne selvfølgelig have kompetence til at sætte ind med det samme. Det gælder også, selv om det er længere væk end 10 meter fra bygninger. Den sag tager jeg op med miljøministeren i dag, siger Erling Bonnesen.Læs mere om rotteinvasion på Ærø på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis mandag.

Mere om emnet

Se alle
Rotter standser påskehandel i brugs

Rotter standser påskehandel i brugs

1
Svendborg: Rottelort holder stadig brugs lukket

Svendborg: Rottelort holder stadig brugs lukket

3
Rotter lukker sydfynsk butik

Rotter lukker sydfynsk butik