Drikker din far eller mor?: Få hjælp og rådgivning i nyt tilbud

Kathrina Haugaard voksede op med en far, komikeren Jacob Haugaard, der drak. Nu kan unge på Ærø med samme problemer få hjælp i nyt center. Foto: Michael Nørgaard

Drikker din far eller mor?: Få hjælp og rådgivning i nyt tilbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TUBA, der tilbyder rådgivning til unge med alkoholproblemer i familien, åbner rådgivning på Ærø. Det er vigtigt for de unge at tale om deres oplevelser, siger TUBA's landsleder, Henrik Appel. - Vi må erkende, at vi har problemer med alkoholisme på Ærø, siger borgmester.

Ærø: Kathrina Haugaard voksede op med en far, komikeren Jacob Haugaard, der drak. De holder sammen foredrag i Aarhus den 28. februar om, hvad hans misbrug betød for hans datter. Kathrina Haugaard bor i dag på Ærø, og nu er der på netop Ærø hjælp at hente til unge, der er vokset op med misbrug. TUBA, som er et rådgivningscenter, der tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, åbner nemlig en afdeling på øen.

Hver tirsdag kan unge møde op i Torvecentret i Marstal og anonymt tale med professionelle om deres problemer. Og det er afgørende vigtigt, at de unge får talt om de problemer, de har oplevet i deres barndom, siger Henrik Appel, som er landsleder i TUBA.

- Børn og unge, der vokser op i familier, hvor der har været et misbrug, har ofte lavt selvværd, fordi forældrene valgte noget andet end barnet. Alkoholen var vigtigere. Vi ved fra vores egne undersøgelser, at 56 procent har oplevet enten fysisk eller psykisk vold eller begge dele. Så det at vokse op i de her familier er voldsomt traumatiserende. Derfor er det vigtigt, at man søger hjælp for at komme ud på den anden side. Vi kan ikke give de unge deres barndom igen, men vi kan give dem nogle strategier, så de ikke gør det samme i deres egne familier. Hver tredje barn, der har den slags oplevelser, har en forhøjet risiko for selv at få et misbrug, siger han.

Minister åbner ny afdeling
TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere og har siden 1997 tilbudt hjælp til børn og unge, som vokser op med en misbrugende forælder.Mandag den 5. marts åbner en afdeling på Ærø. Den får til huse i ungetilbuddet Frivagten i Torvecentret, Markgade 1 i Marstal, og er TUBA's 28. afdeling.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) deltager i den officielle åbning af den nye afdeling, som foregår kl. 13.30-15.

Herefter er der åbent hele dagen hver tirsdag, hvor unge anonymt kan tale med professionelle om deres barndom.

Voksne skal tage initiativ

Ifølge Henrik Appel har de unge det svært med relationer senere i livet, fordi de har været vant til at føle sig forkerte og anderledes.

- Derfor er det så vigtigt, at man finder ud af, at det ikke er en selv, der er forkert, siger han.

For en teenager kan det være svært at tage initiativ til at søge hjælp. Derfor er det afgørende, at der er en voksen tæt på familien, der træder til, siger Henrik Appel.

- De unge i TUBA siger, at det, at der ikke var en ansvarlig voksen, der sagde: "Du har brug for hjælp", var det værste. Vi har alle et ansvar, siger han.

Borgmester Ole Wej Petersen (S) er glad for det nye tilbud til kommunens unge.

- Vi må erkende, at vi har problemer med alkoholisme på Ærø, og det er vi forpligtet til at gøre noget ved som kommune. Derfor er vi glade for, at der nu kommer endnu et tilbud, der kan afhjælpe konsekvenserne af de problemer, siger han i en pressemeddelelse.

Drikker din far eller mor?: Få hjælp og rådgivning i nyt tilbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce