23-årig ærøbo er på vej over Stillehavet i en lille sejlbåd. Turen begynder i Panama og går over flere småøer i det store ocean.

Det er en drengedrøm, der nu realiseres for 23-årige Morten Wollesen fra Ærøskøbing.

Han har sagt sit job som styrmand på det norske rederi Fred for at bevæge sig ud på dybt vand - helt bogstaveligt.

I dag fredag eftermiddag lander han i Panama, hvor en Cal 25 - en lille 25 fods sejlbåd - venter ham. I den vil han over det næste halve års tid bevæge sig over Stillehavet.

Når Morten Wollesen skal forklare grunden til sin tur på de vilde vover, siger han, at det har været en drøm, siden han var en lille dreng. Han er født og opvokset på Ærø, og vandet har altid draget.

- Jeg har gået en del rundt på havnen, og det har altid haft min store interesse. Og Stillehavet er et af de få steder, hvor man kan se steder, hvor tiden har stået stille.

Begynder i Costa Rica

Turen begynder i en havneby tæt ved Costa Rica, og første stop derefter er Isla Taboga ved Panama-kanalen. Her bor Morten Wollesens tidligere overstyrmand, som har hjulpet med køb af båden, og som vil hjælpe med at proviantere til turen. Herfra går sejlturen til først Galápagos-øerne og derefter til blandt andet Tonga og Marquesas-øerne i Fransk Polynesien.

- Det er den eneste af øerne i Fransk Polynesien, man ikke kan flyve til. Man kan kun komme ud til den med båd, så der er næsten ingen turister, siger han.

I det hele taget er det vigtigt for den ærøske søfarer at opleve noget. For eksempel skulle der være mulighed for at snorkle og dykke med pukkelhvaler.
- Jeg vil gerne ud i verden og se noget. Det gør man ikke i handelsflåden.

Ikke farligere end så meget andet

Men er det ikke farligt? lyder det oplagte spørgsmål. Det mener Morten Wollesen ikke. I hvert fald ikke farligere end så meget.

- Der er en risiko ved alt, man foretager sig, mener sømanden, som føler sig velforberedt.

Han har haft fem sejlbåde på Ærø, har sejlet i mange år og har læst mange bøger om færden over Stillehavet, fortæller han.

- Der er hundredvis af sejlere, der har taget turen før mig. Jeg er så heldig, at jeg kan sejle på deres erfaringer.

Turen vil tage ”i hvert fald et halvt år”, men hvis de 70.000 kroner, han har sparet op til turen, ellers rækker, kan det også ende med at blive længere tid.

- Jeg vil gerne give mig lov til selv at bestemme, hvornår jeg har set nok, sagde han dagen før afrejsen til Panama.

  • Af: