Digerne kortlægges og digitaliseres: - Ærø har et enestående digelandskab

Kortet som museumsinspektør Ole Falkentorp her nærstuderer, er det ældste kort over digerne på Ærø, og det stammer fra 1776. Foto: Rasmus Henriksen

Digerne kortlægges og digitaliseres: - Ærø har et enestående digelandskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumsinspektør Ole Falkentorp er i gang med at kortlægge og digitalisere de ærøske diger, som han beskriver som enestående.

Ærø: Digerne på Ærø skal kortlægges og digitaliseres. Det arbejde har museumsinspektør Ole Falkentorp påbegyndt. Baggrunden er et notat, som kulturministeriet har sendt ud til alle landets borgmestre, der pointerer vigtigheden af opgaven. Den 21. september besluttede kommunalbestyrelsen på Ærø at afsætte penge til at få opgaven løst.

I kulturministeriets notat til borgmestrene understreger de vigtigheden af processen med følgende citat.

"Digerne afspejler skiftende tiders administrative grænser, ejerforhold og landbrugets driftsform helt tilbage til jernalderen. Digerne rummer stor biologisk, kulturhistorisk og landskabelig værdi, hvilket er årsagen til, at diger er beskyttet efter museumsloven."

Til det tilføjer Ole Falkentorp:

- De hjælper eksempelvis planter og dyr til at sprede sig ud i landskabet. Beskyttelsen gør, de ikke må fjernes, gødes eller sprøjtes, siger Ole Falkentorp.

Diger
De diger, der skal udpeges, er sten- og jorddiger. Et dige er en menneskeskabt vold af jord eller sten, der markerer skel. Det er både skel mellem sogne, marker, ejerlav, samt adskillelse af dyr og afgrøder. Ærø har registreret 488 kilometer diger, hvilket betyder, at Ærø har ca. fem kilometer dige pr. kvadratkilometer. Det er syv gange højere end gennemsnittet for resten af landet.Arbejdet forventes at være færdigt i foråret 2019.

Jord på støvlerne

For at løse opgaven sammenligner Ole Falkentorp gamle landkort, hvor det ældste er fra 1776, med moderne digitale luftfotos og skanninger af jordens terræn. På den måde kan han opdage diger, der endnu ikke er registreret.

For at vurdere alderen på digerne gennemgår han kortene og ser, hvornår de er påtegnet. Alderen er medbestemmende for, om et dige har en kulturhistorisk grund til at få eller opretholde en fredning.

Det er ikke alt Ole Falkentorps arbejde, der foregår på kontoret.

- Jeg skal ud og besigtige digerne til efteråret. I øjeblikket er de for tilgroede af vegetation, siger Ole Falkentorp.

Enestående digelandskab

Diger præger landskabet og påbvirker landskabsopfattelsen, og de ærøske diger er karakteristiske, fortæller Ole Falkentorp.

- Digerne går parallelt med og vinkelret på kysterne. De er også tætte og smalle. I andre dele af landet har de andre mønstre, fortæller Ole Falkentorp og understreger:

- Det er enestående med så mange diger.

Han forventer at være færdig til foråret 2019. Arbejdet vil man kunne få glæde af, ved at kortet på miljøportalen bliver opdateret og rettet for fejl. Derefter vil Ærø Kommune på bagrund af det opdaterede kort over digerne vurdere, om der indstilles nye fredninger eller ophævelse af eksisterende.

Digerne kortlægges og digitaliseres: - Ærø har et enestående digelandskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce