Det skal summe af liv: Forening hjælper dem, der vil hjælpe insekterne

Bierne skal have flere blomstrende fristeder som Thomas Danielssons blomstermark, og det vil Blomstrende Ærø gerne hjælpe med til. Foto: Peter Becher Damkjær

Det skal summe af liv: Forening hjælper dem, der vil hjælpe insekterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blomstrende Ærø hedder foreningen, der gav Thomas Danielsson idéen til hans blomstermark, og som gerne vil have mange flere ærøboer til giv insekterne et frirum.

Ærø: Det var foreningen Blomstrende Ærø, der var med til at give Thomas Danielsson idéen til at foreslå kommunen, at han lagde deres græsareal bag hans hus om til blomstermark, og foreningens formand Erik Teglbjærg, håber, mange andre vil være med til at skabe bedre forhold for øens insekter ved at gå blomstervejen.

- Det startede egentlig i november, hvor jeg skulle holde et foredrag om biernes levevilkår, og hvor det gik op for mig, at det ikke kun er bierne, der er truede, men faktisk alle insekter. Derfor var vi så nogle stykker, der gik sammen og satte os til at tænke over, hvad der kunne gøres. Og så fik vi den idé, at hvis det var muligt at skaffe nogle penge, man kunne bruge til at hjælpe folk med at så blomster på nogle arealer, de måtte have, kunne det være en måde at gøre noget godt på, fortæller Erik Teglbjærg.

Og pengene har faktisk vist sig mulige at skaffe. Helt konkret har den lille forening indtil videre skaffet omkring 30.000 kroner alene i fondsmidler fra blandt andet Rise Sparekasse, Nordea og Fionia. Samtidig kan formanden fortælle, at Haveselskabet har sat gang i en indsamling, hvor de har lovet, at for hver person, der løser medlemskab til foreningen - en fornøjelse, der koster 200 kroner - så matcher Haveselskabet det med yderligere 200 kroner.

Ramt af tørken

De indsamlede midler er alle øremærket arbejdet med at skabe områder til bierne og insekterne.

- De går jo til køb af frø, som vores medlemmer kan få til deres arealer, men frø er faktisk ret kostbare, og derfor er det fint, at vi har de fondsmidler til at løfte opgaven med. Samtidig har vi også ydet noget økonomisk støtte til mekanisk bearbejdelse af nogle arealer, der skulle udlægges til blomstermark. Thomas Danielsson har jo været heldig at have haft en masse til at hjælpe med maskinerne, men det er ikke alle, der har den mulighed, og det er så der, vi også har støttet lidt, fortæller Erik Teglbjærg.

Netop Thomas Danielssons mark giver formanden pæne ord med på vejen.

- Ja, han var ude at pløje tidligt, inden tørken satte ind, og derfor står den så flot som den gør, fortæller han, og tilføjer, at mange andre af foreningens medlemmer ikke helt har haft samme held, og er blevet ramt af det ekstremt tørre vejr.

Helt ud til asfalten

Ærø har meget opdyrket land, men foreningen har ikke noget mål om at få sat gang i den store, omvæltende revolution, når det handler om, hvad der står på markerne.

- Nej, vi har ikke noget mål om at så-og-så meget skal lægges om. Vi vil bare gerne samle nogle penge og have, at så mange som muligt får lyst til at omlægge deres arealer, både for insekternes skyld men i det hele taget også for biodiversiteten, siger Erik Teglbjærg.

Men formanden kigger dog på sine ture rundt på Ærø efter områder, der har potentiale til at blive blomstermarker.

- Ja, jeg går godt nok og holder øje, men bønderne ER altså gode til at dyrke helt ud til asfalten. Der er så at sige ikke en eneste blomst i grøftekanterne. Men der er jo også bønder, der gør noget for sagen. For eksempel så jeg en bonde oppe ved Søbygaard, der havde en rigtig flot stribe blomster lige før sin kornmark, og det er altså ikke noget, vi har haft fingrene i at få etableret, men han er måske blevet inspireret af os, siger Erik Teglbjærg med et smil i stemmen.

Det skal summe af liv: Forening hjælper dem, der vil hjælpe insekterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce