Det nye år skydes ind: Sikkerheden er vigtig for ærøboerne

Nikolej Olsen til venstre og Lasse Kristensen til højre var allerede nede og købe fyrværkeri onsdag. I posen har de lidt småting, der kan fyres af på torsdag eftermiddags gåtur. Foto: Martin Ytting Rask

Det nye år skydes ind: Sikkerheden er vigtig for ærøboerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når året går på hæld, og fyrværkeriet på Ærø skal tændes, kan det meget vel være købt på øen. For blandt andet har både Marstal Idrætsforening samt Sejl og Kalechemageren på Marstal Havn nytårsskyts klar til fyrværkeriglade ærøboer. Sikkerheden er dog det vigtigste - både hvis man spørger forhandlerne og kunderne.

Ærø: Når klokken slår 12 søndag aften, og det nye år starter, er himlen traditionen tro fyldt med farver og glimt, og overalt lyder der knald og brag. Men i dagene op til nytår skal nytårsskytset købes ind, og til at servicere fyrværkeriglade ærøboer i dagene mellem jul og nytår står både Marstal Idrætsforening samt Sejl og Kalechemageren i Marstal klar.

Jon Møller, der har Sejl og Kalechemageren, har handlet med fyrværkeri de seneste mange år. Og selvom kunderne kommer spredt over de fem dage, han har åbent, så forudser han, at de fleste kommer forbi den 30. og 31. december og køber ind.

- Det er nok, fordi folk ikke vil have det liggende alt for længe derhjemme. Og måske skal de lige have passet det ind, men de skal nok komme. Der er altid et stort ryk-ind de sidste to dage, siger han.

Der har dog allerede været et par stykker forbi Jon Møller for at handle nytårskrudt. En af dem er Lasse Kristensen og hans nevø Nikolej Olsen. De var forbi på åbningsdagen for at sikre sig en familiepakke til at skyde det nye år ind med.

- Vi har brugt omkring 1000 kroner, og så er der både lidt til børnene og lidt større ting til klokken 12, siger Lasse Kristensen.

Hos Marstal Idrætsforening er det femte år, de sælger fyrværkeri, og på åbningsdagen torsdag, har der været et par folk forbi for at forsyne sig. Men ungdomsformand i Marstal Idrætsforening og ansvarlig for fyrværkerisalget, Henning Hansen, forudser ligesom Jon Møller, at de fleste kommer den 30. og 31. december. Han og flere andre frivillige står klar til at sælge fyrværkeri, og overskuddet fra salget går ubeskåret til Marstal Idrætsforening.

- Vi står her af kærlighed til klubben. Der kommer et par kroner i klubkassen, så vi kan holde den ved lige, og så er det dejligt, vi kan hjælpe til, siger han.

Sikkerheden er vigtig

Et af de tilbagevendende emner, når kalenderen nærmer sig 31. december, er sikkerhed. Og for Jon Møller er det alfa omega, når han sælger fyrværkeri.

- Jeg vejleder altid kunderne i at bruge det korrekt. Og qua mine 20 år i branchen kan jeg svare på det meste, siger han.

Sikkerheden er også vigtig for Lasse Kristensen og Nikolej Olsen. Især i forhold til størrelsen på fyrværkeriet.

- Jeg sørger altid for, at alle de andre gæster er på god afstand, når jeg tænder lunten. Og jo større fyrværkeriet er, jo mere respekt har jeg for det, siger Lasse Kristensen, der suppleres af Nikolej Olsen.

- Og jeg bruger altid sikkerhedsbriller og rigelig afstand, siger han.

Det nye år skydes ind: Sikkerheden er vigtig for ærøboerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce