Livet skal ikke stå på standby, bare fordi ens mand er til søs. Sådan er holdningen hos Ærø Sømandskoneforenings nye formand, Andrea Bisgaard.

Når Andrea Bisgaards mand, Anders, stikker til søs, går han ud ad døren som på en helt almindelig dag. Forskellen er blot, at der typisk går en måned, før han vender tilbage til Andrea og de tre døtre igen.

Som sømandskone er det et vilkår, at Anders er væk halvdelen af tiden, og det passer Andrea Bisgaard fint, at familien holder afskeden så udramatisk som mulig.

- Man skal ikke stå ved færgen og se ham blive til en lille prik i horisonten. Han lusker ned til bussen, mens vores hverdag fortsætter, siger hun.

Generationsskifte

Da Andrea Bisgaard for nylig hørte, at Sømandskoneforeningen på Ærø var ved at miste pusten, fik hun prikket til de unge sømandskoner i Marstal.

Selv har hun været medlem i et par år, men ikke været specielt aktiv i foreningen, som mest har bestået af ældre medlemmer, der har været med fra begyndelsen i 1994.

Da Andrea Bisgaard fornemmede, at de ældre medlemmer var klar til at satse på en ny generation, fik hun overbevist en stor flok kvinder om at dukke op til generalforsamlingen før påske.

Sømandskoneforeningen fik fjorten nye medlemmer og alle bestyrelsesmedlemmer på valg, blev skiftet ud med friske medlemmer. Andrea Bisgaard blev formand. I øjeblikket er hun på barsel med sin yngste datter Puk, men når den er overstået og hun vender tilbage til sit job som journalist på denne avis, har andre af de nye kræfter lovet at tage over på formandsposten.

Indtil da håber Andrea Bisgaard, at foreningens medlemmer kan få noget godt ud af hinanden.

- Vi er jo i samme båd. Det kan godt være, at vi er samlet, fordi vores mænd er væk, men det skal ikke definere, hvem vi er eller være det eneste, vi snakker om, siger hun.

- Man er nødt til at have et liv, når manden er væk. Man kan ikke altid bare sige, ”det gør vi, når far kommer hjem”. Alt skal ikke stå på standby, bare fordi manden er væk.

På tværs af generationer

Med de nye medlemmer i foreningen er gennemsnitsalderen faldet betydeligt. Nogen danner par med mænd under uddannelse på Marstal Navigationsskole og en del har små børn.

Derfor håber Andrea Bisgaard, at aktiviteterne kan blive udvidet og rumme den nye generation.

- Drømmen er at mødes på tværs af generationer. Ikke at de ældre damer skal tvangsindlægges til at sidde og glo på mine børn, men jeg tror, at vi kan lære noget af hinanden. De gamle sømandskoner er nogle seje damer, som er vant til at klare sig selv, siger Andrea Bisgaard, som med tre små børn også vant til at klare lidt af hvert, når hendes sømand er til søs.

- Når der skal tages hurtige beslutninger, er der jo kun en selv til at træffe dem, siger Andrea Bisgaard.

Fælles børnepasning, ferieture eller blot en aftentur med et bål på stranden er også nogle af de ting, som Andrea Bisgaard håber, foreningen kan lave sammen.

- Når man står alene med børnene, kan sådan noget være svært at overskue.

Forhåbentlig kan foreningens medlemmer hjælpe hinanden. Også de kvinder, som kommer til Ærø fra Færøerne og Grønland uden netværk på øen, håber Andrea Bisgaard, at foreningen kan rumme.

- Der skal selvfølgelig også være plads til, at man savner sin sømand, men for mig er det vigtigste, at vi prøver at få noget godt ud af tiden. Det er ikke en klynkeklub. Sømandskoner skal ikke leve deres liv halvt.

  • fyens.dk