Den sidste fisker i Marstal

De nye fiskekvoter fra EU bekymrer fisker Hans Erik Stærke.
Foto: Catarina Nedertoft Jessen

Den sidste fisker i Marstal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hans Erik Stærke sejler dagligt ud og fisker torsk i sin kutter, men efter nytår er torskekvoten sat ned og fiskeperioden indskrænket. Det får ham til at frygte for fremtiden

Hans Erik Stærkes kinder er lyserøde. Dagens fangst er netop blevet lastet på en truck og er snart på vej mod fiskeauktionen i Hvide Sande. Når skibet er blevet spulet fri af ”rødkål”, som han kalder den rødlige tang, der klæber fast til dækket, er Hans Erik Stærkes arbejdsdag ovre. Den har varet lige siden klokken fire i morges, og ender som så ofte før med at have varet mere end 13 timer. Han har fisket de sidste 36 år – lige siden han var en knægt på 15 år.

- Når man laver noget, som man godt kan lide, har man jo ikke lyst til at stoppe, siger Hans Erik Stærke, mens han læner sig op ad styrhusets dør med en bekymret rynke i panden.

- Men man kan jo blive nødt til det, hvis man ikke får lov at fiske nok.

Nye fiskekvoter

I sidste uge kom EU’s nye fiskekvoter, og siden Hans Erik Stærke hørte om dem, er hans frygt for fremtiden vokset. I forvejen er han den eneste fisker tilbage i Marstal, men på trods af sit lille monopol i skipperbyen, var de nye fiskekvoter en skræmmende nyhed.

Der er ellers udsigt til større kvoter i både Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, og Danmarks Fiskeriforening er i store træk tilfreds med aftalens indhold, men det kan Hans Erik Stærke ikke bruge til noget. Området, hvor han og fire fiskekuttere fra Søby dagligt fanger torsk, bliver nemlig lukket ned i seks uger – og torskekvoten falder.

- Det siger sig selv, at hvis der bliver skåret 20 procent af kvoten, så forsvinder der også 20 procent af lønnen, siger Hans Erik Stærke og fortæller, at omkostningerne til skibet jo forbliver de samme.

- Det hjælper jo ikke os, at rødspættekvoten er steget lidt, siger han og laver en håndgribelig oversættelse af faldet i kvoten: - Der bliver simpelthen mindre tilbage til os.

Fiskerens fødekæde

Hans Erik Stærkes forretning er lidt af et familieforetagende. Kutteren er opkaldt efter hans søn og hans bror ledsager ham dagligt på havet.. Hvis de ikke længere kan fiske, så to mennesker kan leve af det, bliver han nødt til at fyre sin egen bror. Han tvivler dog på, om fiskeriet fra Ærø overhovedet kan fortsætte.

- Vores største problem er, at ham der kører med fisken får mindre at køre med, siger han og peger mod truckføreren med de hvide kølebokse, som holder fangsten kold.

- Den dag han ikke kan få det til at løbe rundt længere, så får vi et problem med at få fisken fragtet herfra. Når vi er på havet 12-14 timer om dagen, kan vi ikke nå at køre fisk til færgen, siger Hans Erik Stærke og remser den fødekæde op, som kommer til at miste indkomst, hvis fiskeriet må stoppe.

- Havnen mister, vognmanden mister, olieleverandøren mister og i sidste ende også færgen. Som jeg ser det, er det kun minus.

Bæredygtigt fiskeri

- Kvoterne er her for at skabe en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne, siger Henrik Degel, som er specialkonsulent hos Det Tekniske Universitets AQUA-afdeling.

Afdelingen giver biologisk rådgivning, som politikerne bruger til at træffe beslutninger om fiskekvoter. Henrik Degel er godt klar over, at deres rådgivning kan have negativ indvirkning på de enkelte fiskere:

- Det kan have nogle kortsigtede ubehagelige konsekvenser, det er vi meget klar over, men for fiskerierhvervet er det nødvendigt, at der bliver taget nogle beslutninger, hvor man udnytter bestanden optimalt.

- Det er jo også til hensyn af fiskerne, så der også er noget for dem at fiske af i morgen

Hans Erik Stærke oplever dog ikke, at der er brug for kvoterne i det farvand, han færdes i.

- Vi synes jo ikke, at der er mangel på fisk. Hvis bestanden havde det dårligt, ville vi ikke kunne fiske alle de fisk, som vi kan. Det er logik.

Den sidste fisker i Marstal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce