Danmarks kommuner får nu lov at forsikre alle deres frivillige, efter at kun særlige frivillige opgaver har været forsikret mod ulykker. På Ærø er politikerne klar til at gøre brug af muligheden, hvilket glæder en frivillig, som før er kommet

Ærø: Snart kan Ærø Kommunes frivillige gøre deres indsats med mere ro i maven. Den 1. juli træder nye regler nemlig i kraft, der giver landets kommuner mulighed for at forsikre folk, der gør en frivillig indsats - også selv om det ikke kan karakteriseres som reelt arbejde. Ærø Kommune har længe gerne villet forsikre den type frivillige, og formand for kultur- og socialudvalget, Carl Jørgen Heide (P), glæder sig til at kunne gøre brug af de nye regler, efter at udvalget har indstillet til kommunalbestyrelsen at udnytte det grønne lys fra Folketinget.

Arbejde eller indsats

Kommuner har hele tiden kunnet forsikre folk, som udførte frivilligt arbejde, mens de, som gør en såkaldt frivillig indsats, indtil 1. juli ikke måtte dækkes. Det frivillige arbejde defineres blandt andet ved at ligne et ansættelsesforhold med vagtplan, om arbejdet skulle være udført, hvis en frivillig ikke havde gjort det, og om arbejdsgiveren har ret til at lede og fordele arbejdet. Ved en frivillig indsats forstås det modsatte.Ærø Kommunes forsikringsselskab vil gerne have de frivillige registreret med navn, men kommunen håber at få lov til at registrere dem på antal for at undgå for meget administration.

- Vi har selvfølgelig besluttet, at de skal forsikres, og det gør vi ved først givne lejlighed. Vi vil gerne sikre, at folk har en motivation, og at der ikke er nogen, der holder sig tilbage med en angst - berettiget eller uberettiget. Det er en helt naturlig ting, som bare skal være i orden, og som vi nu kan få på plads, siger han, og fortsætter:

- Dem, der tager en ældre ud på en tur i kørestol, har ikke hidtil været ulykkesforsikret, så hvis man for eksempel snubler og brækker en arm eller får slået sine briller i stykker, så har man haft et problem.

Og udvalgsformandens eksempel er ikke helt tilfældigt. Sidste år beskrev Fyns Amts Avis, hvordan Hanne Staalhøj var ude for netop det, da hun tog en kørestolsbruger fra Søkilden med i cirkus og ødelagde sine briller. Derfor måtte hun selv betale den store regning, og Hanne Staalhøj er glad for, at de frivillige får bedre forhold fremover.

- Det er jo fantastisk og dejligt, for det giver noget mere tryghed. Jeg må indrømme, at siden dengang har jeg ikke villet være frivillig. Der kan hurtigt ske noget, og siden episoden har jeg også selv fået en fritidsulykkesforsikring.

Kommunen er ikke forpligtet til at forsikre folk som Hanne Staalhøj, men administrationen i kommunen vurderer, at det sandsynligvis kun vil koste 5000 kroner, som kan gives ved en ekstrabevilling.

- Det drejer sig vel om 20-30 mennesker på ældreområdet, men vi har samtidig sagt, at det skal være inde for alle områder, hvor man kunne forestille sig en frivillig indsats, siger Carl Jørgen Heide, som forventer, at indstillingen går rent igennem kommunalbestyrelsen i næste måned.

- Der er ingen gode argumenter for ikke at forsikre de frivillige, siger han.

  • fyens.dk