Mette Boysen Jørgensen, forpagter af Den lille café i Marstal, må af helbredsmæssige årsager lukke caféen efter sommerferien. Det har været en svær beslutning at træffe.

Marstal: - Det er som at skulle sige farvel til en del af mig selv. Jeg har det nærmest, som om jeg har mistet et familiemedlem.

Tårerne presser sig på hos den 41-årige Mette Boysen Jørgensen, der i de senere år har drevet Den lille café, der ligger midt i gågaden i Marstal.

Af helbredsmæssige årsager har hun besluttet sig for at kaste viskestykket i ringen. Efter sommerferien lukker hun Den lille café. Kroppen kan simpelthen ikke mere.

- Jeg fik konstateret en diskusprolaps for to år siden, og den trykker på nerverne på en sådan måde, at jeg får afsindigt ondt, når jeg laver fysisk hårdt arbejde. Det er en kronisk smertetilstand. Faktisk har jeg forsøgt at ignorere det, for jeg har ikke været parat til at opgive drømmen om Den lille café, men i sensommeren sidste år kollapsede jeg simpelthen ude i køkkenet, siger Mette Boysen Jørgensen, og stirrer ud i luften. Det gør hende så forbandet, at kroppen ikke vil mere.

- Jamen, jeg har det bare ikke godt med den her beslutning. Det gør så ondt, at jeg er nødt til at sige stop, forklarer hun.

At der ligger følelser bag beslutningen, kan man godt forstå.

Cafeen har været en stor del af hendes liv. Hun startede med at arbejde der som 13-årig, og har stået i køkkenet hos skiftende ejere op gennem sin ungdom.

- Da jeg læste på seminariet i Skårup fik jeg tilbuddet om at drive køkkenet på caféen, og så droppede jeg ud af seminariet. Jeg elsker simpelthen det her sted, det har en kæmpe betydning for mig. Jeg tror, at jeg vil få svært ved bare at cykle forbi her, når jeg den 1. september låser døren for sidste gang, fortæller Mette Boysen Jørgensen, der har forsøgt at gøre alt for at blive i jobbet.

- Da sæsonen gik i gang sidste år, købte jeg en drømmeseng, som jeg slog op i køkkenet når frokostræset var overstået. Så kunne jeg ligge der og tage en lur på 20 minutter, inden jeg skulle i gang med at forberede mig til aftengæsterne - simpelthen for at holde resten af dagen ud. Men sådan kan jeg jo ikke leve i længden. Nu tager jeg denne sæson med, og så må det være slut, siger Mette Boysen Jørgensen.

Hendes familie bakker hende op.

- Mine børn er glade for at få lidt mere af deres mor. Når jeg knokler på om sommeren, er jeg normalt på arbejde 15 timer om dagen syv dage om ugen. Der er ikke meget familietid over det, forklarer Mette Boysen Jørgensen.

Hun håber, at andre vil overtage Den lille café, for hun kan næsten ikke holde tanken ud om, at caféen bare skal stå tom efter sommerferien.

- Det er et rigtig dejligt sted, og jeg er sikker på, at man kan få en endnu bedre omsætning, end jeg har haft, hvis man har ressourcerne og helbredet til det. Det ideelle ville nok være et ægtepar, hvor den ene kan stå i køkkenet og den anden i restauranten, siger Mette Boysen Jørgensen, der ikke helt ved, hvad hun skal efter hun har lukket cafeen.

- Jeg har noget barsel tilbage fra et af mine børn, og det vil jeg nok holde. Og så har jeg nogle timer i ungdomsklubben Viften som klubpædagog, fortæller Mette Boysen Jørgensen der, før hun åbnede Den lille café, havde sin egen skønhedssalon og arbejdede som kosmetolog. Den branche ønsker hun dog ikke at vende tilbage til.

- Der skal ske noget nyt, og jeg har ikke planer om at blive selvstændig igen, slutter hun.

Er man interesseret i at overtage den Den lille café, kan Mette Boysen Jørgensen kontaktes på telefon: 61754947.

  • Af: