Foreningen Ærøbroen ansøger nu for anden gang Ærø Kommune om at betale for undersøgelse, der skal finde ud af, om det vil være til gavn for Ærø at få broforbindelse til fastlandet.

Ærø: Vil det være en gevinst for Ærø at få en fast forbindelse til fastlandet? Det spørgsmål kæmper foreningen Ærøbroen hårdnakket for at komme til bunds i. Til trods for at økonomiudvalget i Ærø Kommune tidligere har afvist at betale for at få lavet en uvildig undersøgelse af konsekvenserne ved at få lave broforbindelse til Ærø, ansøger foreningen nu endnu en gang kommunen om at betale.

Det er en vigtig sag, lyder det fra broforeningens formand Graeme Thomsen, der ikke vil lade sig slå ud af en enkelt afvisning.

- Det er så utroligt vigtigt, at undersøgelsen bliver gennemført, og jeg kan ikke forstå, at kommunen er så nervøs for resultatet, siger han.

I ansøgningen til Ærø Kommune skriver Ærøbroen, at den erfarer, at kommunen har fået et uventet overskud i driften fra 2016 på mange millioner kroner, "så det næsten ikke vil kunne mærkes på kassebeholdningen at der bruges ca. 225.000 kroner på en meget vigtig opgave."

Ifølge Graeme Thomsen handler det først og fremmest om at skabe bedre forbindelse mellem ærøboer og job udenfor øen.

- Vi siger hele tiden, at Ærø er et perfekt sted for børnefamilier. Husene er også på et rimeligt lavt leje. Det kan vi blive enige om. Men hvis en ung børnefamilie kommer til øen, så skal de også have arbejde. Og de fleste arbejdspladser, der giver rimelig betaling, ligger udenfor øen. I så fald skal de acceptere at bruge fem kvarter på af pendle hver dag, siger han og tilføjer:

- Ærø har altid været afhængig af gode forbindelser til udlandet - lige siden det gamle sejlskibs tid. Men de forbindelser, vi har lige nu, svarer ikke til tiden.

Siden færgen holdte op med at sejle fra Marstal, har mange ærøboer kæmpet for at få en færgeforbindelse tilbage. Det seneste og mest succesrige hidtil har været Ærøexpressen, der har vundet opbakning blandt mange.

Graeme Thomsen er også en af dem, der støtter op om Ærøexpressen, og han er ikke nervøs for, at broforeningen kan risikere at spænde ben for Ærøexpressen.

- Hvis der kommer en fast forbindelse, bliver det først efter min tid. Så det har ikke noget med Ærøexpressen at gøre, og jeg håber, at Ærøexpressen kommer frem. Det har ikke været til Marstals gunst, at færgen er blevet fjernet.

Hvis det lykkes at få lavet en undersøgelse, og den viser, at det er en dårlig ide at få anlagt en fast forbindelse til Ærø, vil broforeningen ifølge Graeme Thomsen nedlægge sig selv.

- Vi har lovet, at vi holder os til resultaterne af den uvildige undersøgelse. Det tager vi meget seriøst. Så hvis undersøgelser viser, at det (en broforbindelse, red.) vil have en negativ social og økonomisk effekt på øen, vil vi selvfølgelig ikke fortsætte.

Men hvis økonomiudvalget siger nej til at betale for undersøgelsen, kæmper broforeningen videre for at få lavet en undersøgelse, insisterer Graeme Thomsen.

- Så vil vi fortsætte vores arbejde. Det er jo øens fremtid, vi taler om.

Økonomiudvalget skal tage stilling til, om de vil betale for undersøgelsen ved deres næste møde torsdag den 3. august.

  • Af: